Zastrašujuće vesti o opasnosti čia semenki

chia
Čia semenke su trenutno IT namirnica (foto: seedguides.info)

 

Čia semenke su u poslednjih nekoliko godina u centru pažnje, a zahvaljujući istrraživanjima stručnjaka, postoje indikacije da su vrlo zdrave. Tako se ove semenke prodaju kao superhrana, ali morate znati da postoje neke zdravstvene opasnosti – mogu potencijalno blokirati jednjak.

Jedan 39-godišnji muškarac je progutao kašiku čia semenki sa vodom i doživeo intezivnu disfagiju – teškoću gutanja. Treba reći da pacijent boluje od astme i sezonskih alergija koje mogu dovesti do otežanog gutanja, ali njegovo stanje se znatno pogoršalo pošto je konzumirao semenke sa vodom. Blokada je bila toliko ozbiljna da je morao da traži medicinsku pomoć.

Autori studije koji su istraživali kako dolazi do otežanog gutanja su objavili da je problem u mešanja semenki i vode, jer se voda apsorbuje i do 27 puta i tako ih čini veoma velikim i teško ih je izbaciti kada već dospeju u jednjak. Vodeći se ovim slučajem, lekari preporučuju da ljudi koji su inače osetljivi i teško guraju budu oprezni i izbegavaju čia semenke.

Tokom poslednjih pet godina, konzumacija ovih semenki je znatno porasla, jer je otkriveno da je čia bogata omega-3 msnih kiselnima, vlaknima, vitaminima, mineralima, antioskidantima.

Izvor: womenshealthmag.com

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.