Instant kafa
Napitak bez kog mnogi ne mogu

Šoljica mirisne kafe ujutro da se razbudimo i pripremimo za novi dan, u toku dana da vratimo energiju i raspoloženje, posle podne uz druženje i ćaskanje da se opustimo. I ne samo tada. Mnogi ne znaju da je uveče preporučljivo popiti kafu bez kofeina, da bi se unela prava doza antioksidanata. Oni su veoma važni činioci zdravlja, jer određene studije pokazuju da mogu biti efikasni u sprečavanju nastanka nekih vrsta kancera i srčanih oboljenja. [tweetherder]Kafa ublažava stres i zabluda je da stvara zavisnost.[/tweetherder]

 

*** Ukoliko ste propustili: Kakvu kafu volite?

 

“Da popijemo kafu”, rečenica je koja je zamenila poziv za druženje i razgovor. Nekada se ovaj napitak smatrao “crnim zlatom”, a danas kafu pijemo svakodnevno ne razmišljajući o njenim vrednostima.

 

Kafa je hvaljena i osporavana, ali se godinama održala kao napitak broj jedan. Pronalaskom instant kafe konzumiranje je lakše i pristupačnije u različitim situacijama. Instant kafa je tehnološkom obradom oslobođena materija i taloga koji loše deluju na želudac, digestivni trakt i samim tim smanjuje izazivanje kiseline.

 

Konzumiranje 3 do 4 šoljice instant kafe podstiče opuštenost, dobro raspoloženje, pojačava fizičke i psihičke sposobnosti. Zahvaljujući tome, njene prednosti u toku jednog dana su mnogobrojne. Ujutro budi i uspostavlja ravnotežu u organizmu. U toku dana vraća energiju, relaksira, povećava radnu energiju i vraća raspoloženje. Zato je veoma korisna za one koji uče, jer povećava koncentraciju i budnost. Takođe, korisna je i za sportiste, budući da smanjuje bolove u mišićima i osećanje zamora.

 

*** Ukoliko ste propustili: Ispijanje kafe može sprečiti prerenu smrt!

 

Kafa, a posebno instant kafa, najbolji je izvor antioksidanata. Pomoću njih uspešno se bori protiv slobodnih radikala, koji  oštećuju ćelije, proteine i DNK. Time kafa usporava starenje i propadanje ćelija i tako štiti telo od bolesti. Ti isti antioksidanti koje kafa sadrži, štite i od UV zračenja, pa je veoma korisno piti kafu tokom sunčanih dana.

 

Važno je srušiti još jednu veliku zabludu… [tweetherder]Kafa nema kalorije, ona zapravo pomaže da se tope masnoće u telu[/tweetherder] i zato se preporučuje kao napitak za postizanje i očuvanje telesne težine. Ono što povećava kalorije zapravo su dodaci: šećer, mleko i šlag, a kafa i te kako može da se pije bez njih. Iako neki misle da je neophodno dodavati mleko, to nije slučaj, jer kafa ne oduzima kalcijum. Dodatno, ona ublažava i simptome glavobolje, u ranoj fazi umiruje migrenu jer širi krvne sudove i smiruje vaskularne glavobolje.

 

Obična kafa ima svoju tradiciju, ali instant kafa ima mnogo prednosti i zato je preuzela liderstvo kod potrošača i konzumenata. Instant kafa je rastvoriva 100 % bez aditiva i konzervansa. Ona ističe i pojačava karakteristične arome i ukuse koji privlače prave ljubitelje kafe i pruža jedinstven užitak u ovom napitku.

 

 

Autor – Branka Mirković, nutricionista
Živi i radi u Beogradu, kao i u zemljama regiona i inostranstvu. Njena specijalnost su individualni planovi ishrane, u cilju redukcije telesne težine, održavanja, očuvanja i jačanja tela. Edukuje kako pravilno odabrati, pripremiti i konzumirati namirnice. Uspešno radi sa gojaznima i sportistima, u nastojanju povećanja fizičkih, radnih i psihičkih sposobnosti, isključivo primenom zdravih individualnih principa ishrane.
http://branka-mirkovic-nutricionista.blogspot.com/
2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.