Kako da zasadite limun i uživate u njemu čitave godine

Foto: Unsplash

Limun cveta od proleća, pa do kraja leta. Ovo je popularna biljka za terasu.

Voli sunce i zato je slobodno držite napolju. Unosi se jedino zime jer ne podnosi niske temperature i mraz. Čak ni zaštićivanje raznim tkaninama neće pomoći biljci da opstane do proleća.

Drvo limuna voli zemlju bogatu kalcijumom, koji pomaže pri rastu listova i plodova.

Kako da zasadite limun u stanu ili kući?

Veličina saksije zavisi od veličine biljke koju imate. Da bi vam drvo limuna donosilo plod, neophodno je da kupite kalemljenu biljku, koju ćete presađivati svake dve godine u saksiju koja je za broj veća od prethodne.

Zahteva specifičan humus, koji sadrži kalcijum, neophodan za rast svetova i ploda.

Biljka limuna ima jako razvijen korenov sistem i često se dešava da korenje izbije na površinu. Na taj način se crpi sva vlaga i zbog toga je neophodno da se biljka prihrani jednom do dva puta godišnje i da se naspe novi sloj zemlje.

Važno je da koristite i prihranu, dva do tri puta mesečno.

Prilikom kupovine sadnice, vodite računa da je reč o kalemljenoj biljci, jer samo ona može da daje plodove. Sa prvim toplim danima, kada iznosite biljku napolje, obavezno je orežite kako bi mogla da napreduje. Odsecite najviše 10 posto od ukupnog broja grana, ne više od toga.

Prilikom iznošenja biljke, vodite računa da je u prvih par nedelja ne izlažete direktnom suncu, pošto su joj listo u ovom periodu osetljivi, budući da su tokom zime primali znatno manje sunčevih zraka. U protivnom, doći će do opadanja većeg broja listova.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.