6 načina da izbegnete otečena stopala

(foto: Maegan Tintari/Flickr.com)

Iako volite leto, malo odeće na sebi, raznobojne cipele na visokim potepicama, rimljanke, papuče, postoje neka pravila i nešto što bi trebalo poštovati kako bi spasili svoja stopala od oticanja pored letnjih vrućina i neudobne letnje obuće.

[tweetherder]Letnja obuća možda jeste lepa, ali često neudobna, neprijatna i stvara niz problema. [/tweetherder]Ne sme biti topla, zatvorena, od neprirodnih materijala, ne sme da izaziva pojačano znojenje, ne sme biti potpuno ravna, ali ni previsoka. Saznajte kako da sebi olakšate!

1. Uradite test za tip stopala

Stavite papir ispod stopala dok sedite i uokvirite olovkom. Potom to isto uradite dok stojite i tako odredite koliko se masa stopala menja kada stojite i tako vršite pritisak i imate veće opterećenje, odnosno svoju težinu. Tako ćete znati koju vrstu obuće treba izbegavati.

cipele
(foto: momo/Flickr.com)

2. Obuća koja zateže

Preporučuje se da nosite udobnu obuću koja može stegnuti stopalo, ali to se odnosi na zatvorenu obuću poput patika koje su najudonije za stopala.

3. Kupujte pametno obuću za leto

Obuću prventsveno kupujte uveče, jer u toku dana, tokom vrućina, noga zna oteći. Pored toga, neka obuća nema potpuno ravan đon, već tražite onu koja prati prirodnu liniju tabana, kao i onu čije su potpetice malo podignute, jer sve suprotno opterećuje Ahilovu tetivu.

4. Čuvajte se loše obuće

Izbegavajte japanke, zatvorenu obuću u kojoj noga ne može da “diše”, tako samo otvarate mogućnost stvaranja problema u vidu neprijatnog mirisa, pojačanog znojenja, stvaranja žuljeva, ali i gljivica i raznih sličnih tegoba. Neudobna obuća stvara bol u nogama, a potom i u leđima i koža stopala postaje gruba.

noge
(foto: John St John/Flickr.com)

5. Umirite otoke i bolove prirodnim putem

Stopala ćete najbolje odmoriti ukoliko budu upijala prirodne kreme i preparate na bazi nevena, peperminta, arnike, a samim tim će miris biti uravnotežen.

6. Pijte više vode

Kako bi što manje oticali, poenta je u uzimanju tečnosti i manjem unosu soli u organizam. Pored toga, ukoliko leti nosite čarape, gledajte da budu pamučne i što tanje.

Izvor:huffingtonpost.com

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.