Hrabrost: One su rekle “ne” prisilnom nošenju marame!

7

Još od 1979. godine iranski zakon zahteva od žena u ovoj zemlji da nose hidžab, veo koji pokriva kosu kada god se nađu u javnosti. Postoje i mnogi drugi načini nošenja ove tkanine tako da ona prekriva ramena ili delove lica, pa sve do burki kojima se uvija celo lice, ali to dalje zavisi od želje svake žene pojedinačno. Ipak, nošenje hidžaba je nešto što je ne samo zakonski propisano, nego je i težak krivični prekršaj oglušivanje o ovu naredbu.

Samo u 2014. godini je čak 3,6 miliona žena u Iranu kažnjeno novčano ili oduzimanjem slobode zbog nepropisnog nošenja ove marame.

Masih Alinejad, novinarka iranskog porekla, nastanjena u Njujorku, pokrenula je inicijativu protiv ovog zakona nadahnuta prizorom u kome 4 žene prolaze na ulici, od čega dve nose hidžabe, a dve ne. I niko ih ne osuđuje. Svaka od njih ima pravo na izbor da li će nositi veo ili neće. Ona želi isto takvo pravo i u svojoj zemlji jer Iran ne čine ni samo žene koje žele da nose hidžabe, ali ni samo one koje ne žele.

2

Zato je ona pokrenula stranicu na Facebooku pod nazivom My Stealthy Freedom koju je do danas podržalo preko 800 hiljada ljudi. Masih je započela rad na ovoj stranici tako što je postavila svoju fotografiju sa hidžabom i bez njega, a onda je pristigla prava lavina fotografija koje su poslale Iračanke koje se slažu sa Alinejadovom. One su praktično prekršile zakon i fotografisale se bez hidžaba u javnosti.

„Jako je tužno to što moja predivna, crna kosa počinje da sedi, a još uvek nije na sebi osetila sunce, vetar ili kišu!“, glasi jedan od komentara uz poslatu fotografiju, a slede mnogi slični.

„Predivan je osećaj kad ti se vetar igra sa kosom ispod otvorenog neba!“

A tu su i one žene koje su se odlučile za nošenje hidžaba svojom voljom, ali, ipak, ne podržavaju ovaj zakon. „Verujem u nošenje hidžaba, ali ne i u prisilno nošenje hidžaba.“

Pogledajte seriju dirljivih fotografija i podržite ovu akciju klikom na Facebooku. To je mali, ali značajan korak koji će možda skrenuti pažnju javnosti i osloboditi mnoge žene u ovoj ali i drugim sredinama.

4

1

5

6

11

 

Izvor: boredpanda.com

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.