15 minuta vežbanja za bolje držanje

Kako treba sedeti za računarom? (Foto: Joe Loong)
Kako treba sedeti za računarom? (Foto: Joe Loong)

Činjenica je da sve više sedimo (za kompjuterom, kod kuće, na poslu, kafiću) i tako krivimo kičmu, uništavamo vratne mišiće i stvaramo napetost u ramenom pojasu – zato budite vredni i svakodnevno radite nekoliko korisnih rutinskih vežbi.

Pet vežbi koje je osmislio yoga instruktor Susi Hateli smanjiće napetost, ojačati i zategnuti mišiće, dati vam energiju i osećaćete se bolje.

Kako biste bili sigurni da ove vežbe radite dobro, pripremite se za njih. Sedite na stolicu ispred kompjutera tako da vam stopala dodiruju pod. Kada pogledate u monitor, vaš pogled bi trebalo da bude usmeren tačno na centar monitora. Ukoliko to ipak nije slučaj, pomerite monitor malo na gore ili dole.

Vežba 1 – Podizanje ramena

Sedite ili stanite potpuno opušteni i relaksirani. Pri svakom udahu podignite ramena i lopatice prema ušima, a zatim ih spuštajte uz izdah. Ponovite 5-10 puta.

Vežba 2 – Opuštanje grudnog dela

Podignite ruke u visini ramena sa dlanovima okrenutim napred. Pri izdahu pomerite obe ruke iz zgloba tako da prsti idu blago unazad. Udahnite 3 do 5 puta.

Pogledajte i vežbu Istezanje ruku i ramena.

Vežba 3 – Piramida

Stavite levu nogu iza sebe tako da stopalo u celosti dodiruje pod. Sagnite se u kukovima tako da kičma bude prava. Stavite ruke iza leđa i uhvatite ih, izdahnite i nagnite se iz kukova, bez povijanja kičme. Udahnite tri do poet puta i uspravite se. Ponovite isto i za drugu stranu.

Vežba 4 – Poza stolica

Stanite pravo i podignite ruke u visini ramena. Stegnite mišiće ruku koje su vam oslonac, i lagano savijajte kolena kao da ćete da sednete. Pazite da kolena ne prelaze liniju prstiju na nogama. Udahnite dvaput i ustanite. Vežbu ponovite tri puta.

Pogledajte i vežbu Balansiranje uz zid.

Vežba 5 – Istezanje bočne linije tela

Obuhvatite glavu levom rukom i, oslanjajući se na oba stopala, pomerajte glavu udesno sve dok ne osetite kako vam se zateže leva strana tela i ramena.Udahnite tri do pet puta i potom promenite stranu.

Pravilno držanje

Nema potrebe da držite knjigu na glavi kako biste ustanovili da li stojite pravo. Leđa treba da imaju izduženi S oblik posmatrano sa strane.

Da li stojite pravilno?
Da li stojite pravilno?

Sledite naredne savete kako biste imali pravo držanje:

Vrat: držite glavu visoko i ravno bez nagiba na dole ili sa strane, u takvom položaju uši bi trebalo da stoje tačno na sredini ramena.

Ramena: povucite lopatice unazad tako da se grudna kost podigne.

Kolena: držite kolena blago savijena u širini ramena.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.