Crna domaća čokolada (Foto: Redakcija Savrsena.com)
Crna domaća čokolada (Foto: Redakcija Savrsena.com)

Verovatno do sad svi znamo da nije svaka čokolada zdrava niti ista, neke sadrže šećer, visoko fruktozni kukuruzni sirup ili soju lecitin (koji se koristi kao emulgator). Naravno da postoje zdravije čokolade nekih proizvođača, ali su jako skupe, a pored toga opet sadrže šećer umesto nekog zdravijeg zaslađivača.

Ukoliko vam je potrebna čokolada koja odgovara različitim oblicima ishrane i dijeta (GAPS, LHCF i sl.) i koja je u potpunosti bezbedna za decu, iskoristite ovaj recept i napravite svoju domaću, zdravu čokoladu koja je izvor magnezijuma i konzumirajte je umereno i izbegnite veštačke sastojke koji su štetni.

Budite kreativni i kupite modle raznih oblika kako bi čokolada izgledala što interesantnije, a i zabavićete se dok je budete pravili (ukoliko čokoladice stavite u teglicu ili posudicu i vežete mašnicu – vaš poklon je spreman).

Recept za domaću zdravu čokoladu

Vreme pripreme: 5 minuta

Vreme kuvanja: 5 minuta

Ukupno vreme: – 10 minuta

Sastojci za čokoladu

  • 1 šolja istopljenog kakao butera
  • 1 šolja organskog kakao praha
  • 1⁄2 šolje meda po želji (ili nekog drugog zaslađivača, na pr. sirup od agave) – ukoliko koristite manje od pola, čokolada će biti prilično gorka
  • 1 kašičica ekstrakta vanile ili nekog drugog po ukusu (nije neophodno)
  • po izboru možete dodati seckane bademe, rendanu pomorandžu, đumbir, nar… na vama je da odlučite kakvog će ukusa biti čokolada.

Način pripreme čokolade

  1. Na pari otopite kakao buter na srednjoj vatri (na pari znači da jednu šerpicu sa vodom stavite na ringlu, a u nju drugu posudu kako bi se kakao buter polako topio i ne bi goreo i lepio se za dno – pazite da voda ne dodiruje dno gornje posude)
  2. Kada se kakao buter potpuno otopio, sklonite ga sa vatre i dodajte kakao prah, med (ili neki drugi zaslađivač), vanilu i druge odabrane sastojke.
  3. Vodite računa da svi sastojci budu dobro izmešani i da masa bude kompaktna i glatka. Pazite da voda ne dospe u kontakt sa čokoladom kako se tekstura ne bi pokvarila. Budite pažljivi čak i ako su vam ruke mokre ili proverite da li su modle suve.
  4. Sipajte čokoladu u modle ili bilo kakvu posudu i stavite je u frižider kako bi se stegla. Na sobnoj temperaturi čokolada može trajati i do nedelju dana, a u frižideru i duže.
  5. Uživajte!

Napomena

Umesto kakao butera, koji je teško i skupo nabaviti u Srbiji, možete koristiti i kokosovo ulje za veoma zdravu čokoladu, jedino što neće biti previše kremasta (ali je i dalje jako dobra).

Ukoliko se odlučite za kokosovo ulje savetujemo da čokoladu držite u frižideru i za proces stvrdnjavanja i čuvanja. Ovo je jedan od lakših načina da koristite kokosovo ulje i magnezijum u svakodnevnoj ishrani!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.