Za dobro jutro: Razbudite se – bez kafe!

(foto: Instagram/We Heart It/Allure)
(foto: Instagram/We Heart It/Allure)

Da li i ti spadaš u onu grupu ljudi koja naprosto ne mogu da se probude bez kafe i ne računaju da je dan počeo dok ne otpiju prvi gutljaj ovog napitka?

Ako spadaš i među one koji žele da se reše ove nezdrave navike, onda je ovo pravi tekst za tebe.

Pred tobom je 7 načina da zameniš kafu i da postigneš isti efekat razbuđivanja.

  1. Prirodno svetlo – Nakon što otvoriš oči, podigni roletne i duboko udahni. Prirodna sunčeva svetlost pomaže telu u proizvodnji vitamina D i podiže nivo serotonina, hormona sreće, što poboljšava raspoloženje. Šetnja po suncu, tokom pauze na poslu, može imati iste pogodnosti pa bi bilo šteta ostati u zatvorenom prostoru.
  2. Hladan tuš – Istuširaj se toplom ili vrućom vodom, u zavisnosti od toga šta ti više prija, a eksploziju hladne vode dodaj tek na samom kraju, za brzo razbuđivanje.
  3. Voda – Kada ne piješ dovoljno tečnosti, tvoje telo dolazi u stanje dehidriranosti, a kada se to dogodi, osećaš se umorno i malaksalo, jer dehidracija utiče na protok krvi u mozak. Čaša što hladnije vode ujutru, osiguraće ti brže razbuđivanje, no i tokom dana, vodi brigu o tome da je piješ dovoljno.
  4. Vežbanje – Znamo da ti zvuči gotovo nemoguće da ustaneš ranije ujutru kako bi vežbala, bilo kod kuće, bilo u teretani, ali trening će te odlično razbuditi i pripremiti za novi radni dan. Ne kažemo da će biti lako, no s vremenom ćeš se naviknuti te se osećati bolje. Ako to ipak nije moguće, prošetaj barem deo puta do posla, fakulteta i slično.
  5. Zdrav doručak – Slatke namirnice, prepune ugljenih hidratima, mogu te privremeno razbuditi, a i pritom su jako ukusne, no ubrzo nakon njihove konzumacije, osetićeš nagli pad energije. Umesto toga, biraj namirnice koje će ti pružiti dugotrajnu energiju, kao npr. jabuke, orašasti plodovi, jaja, grčki jogurt, zobena koša, banane, bobičasto voće i slično.
  6. Vežbe za mozak – Štivo na stranom jeziku, ukrštenica, osmosmerka, sudoku… Stavi pred svoj mozak teži mentalni zadatak, a nakon svega nekoliko minuta, osetićeš nalet energije.
  7. Žvaka – Zvuči čudno, no kada žvaćeš žvakaću gumu, otkucaji tvog srca se povećavaju, kao i protok krvi u mozak pa žvakaća guma ne samo da će te razbuditi, već će i privremeno poboljšati tvoje mentalne performanse.
Izvor: Index.hr
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.