Uz pomoć ovih 6 stvari ćeš lakše ispuniti svoje obaveze i biti srećnija

Zapamti ovih 6 stvari jer će ti biti od koristi
Zapamti ovih 6 stvari jer će ti biti od koristi

Svako od nas ima različito poimanje sreće i ukoliko želimo da budemo zadovoljni životom moramo da pratimo neku svoju srećnu zvezdu. Ipak, postoje određene stvari koje će pomoći svakome od nas na ovom putu, tako da ih ne bi valjalo izgubiti iz vida ma koju životnu stazu odabrali.

  1. Posmatraj stresne situacije kao izazove. Umesto da digneš ruke od svega i odustaneš od nekih stvari koje su ti bile u planu uhvati se u koštac sa obavezama i postavi sebi izazov. Shawn Achor, koji širom sveta drži predavanja na temu sreće i kako je dostići, tvrdi da promenjeni odnos prema stresnim situacijama donosi 23% poboljšanja u našem raspoloženju, što se odražava i na propratne fizičke pojave kao što je gubitak glavobolje i osećaja premora.
  2. Vežbaj zahvalnost. Umesto da razmišljaš o stvarima koje nemaš priseti se onih kojih imaš. Nemoj da počneš da ih ceniš onda kada ih izgubiš.
  3. Saosećaj sa sobom. Zašto ne vičeš na prijatelja kada je u problemu? Nemoj onda ni na sebe. Postani svoja najveća podrška, potapši se po ramenu i nastavi dalje.
  4. Ne zanemaruj prijatelje. Sve u životu je lakše uz prijatelje i bez njih je sreća nepotpuna. Samo su sreća i ljubav veće kada se podele. Nemoj da dopustiš sebi da izgubiš one prave ljude zbog sitnica. Investiraj u svoja prijateljstva.
  5. Vežbaj. Naučne studije su pokazale da se tokom fizičke aktivnost u našem mozgu luče enzimi endorfina koji imaju isti učinak kao šoljica kafe, red čokolade ili seks. Osim toga, nakon treninga ćeš se osećati samopouzdano, a o zdravlju da ne govorimo.
  6. Nauči da kažeš ne. Odredi prioritete u životu. Na previše toga pristaješ iz čiste ljubaznosti ili iz navike. Da li znaš da naš mozak prima 60% više informacija nego što je to bio slučaj sa generacijama naših roditelja pre 30 godina? Razlog za to je što imamo više TV programa, igrica, emailova, kompjutera i sl. Dok je prosečnom čoveku pre 30 godina bilo potrebno 7 sati da procesira informacije koje mu se serviraju na dnevnom nivou, nama je potrebno čak 12! Nije ni čudo što ne možemo da se posvetimo poslu, prijateljima i partneru. Vreme je da bolje organizuješ svoj dan i da znaš kome i čemu treba da kažeš da, a čemu ne.

Izvor: Lifehack.org

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.