Nauči da čitaš trostruko brže uz pomoć jednostavnih vežbi

Foto: Unsplash

Veština brzog čitanja je nešto što može biti od pomoći svakome. Od učenika koji nemaju dovoljno vremena za pripremu obimnih ispita, pa sve do onih koji se u dragocenim momentima odmora prepuštaju pisanoj reči.

Pre pristupanja jednostavnim vežbama koje je osmislio Marc Howard, obratite pažnju na ova tri saveta koja će dodatno ubrzati vašu percepciju informacija iz pisanog teksta.

  1. Nemojte da čitate naglas. Čitanjem u sebi se višestruko povećava broj reči koje možete da pročitate u jednom minutu. Međutim, potrebno je odvići se i od tzv. nemog izgovaranja teksta koji čitamo, odnosno izgovaranje pročitanih reči u sebi.
  2. Nemojte da čitate više puta jednu rečenicu. Sigurno vam se dešavalo da pod naletom dekoncentracije iznova i iznova čitate jedan te isti paragraf, ali niste u stanju da ponovite nijednu reč, a kamoli da odgonetnete njen smisao. Postavite sebi uslov da ne smete više od jedanput pročitati isti tekst (barem tog dana) i tako ćete sa većom koncentracijom pristupiti građi.
  3. Nemojte se fokusirati na svaku reč pojedinačno. Usmerite svoju pažnju na svaku drugu ili treću reč i ubrzo ćete shvatiti koliko je vaš mozak spreman da percipira reči koje se nalaze u okruženju reči na koju je usmerena sva vaša pažnja. Na primer, nemojte da se fokusirate na reč “nemojte”, umesto toga fokusirajte se na “reč”, i pročitaćete ovu rečenicu iznenađujuće brzo.

Za metodu poboljšanja brzine čitanja koju preporučuje Howard potrebna je samo knjiga i olovka kojom ćete podvlačiti reči onom brzinom kojom ih budete čitali. Tokom ove vežbe potrebno je zanemariti shvatanje sadržaja koji čitate i usredsrediti se samo na brzinu čitanja. Nakon što savladate i usavršite ovu tehniku polako se uključujte i u tekst koji čitate, a jednom kada ubrzate broj reči koje možete da pročitate u jednom minutu nećete se vratiti na niži stadijum, a vaš mozak će na isti način percipirati građu kao i pre.

1. vežba: Podesite štopericu na 2 minuta i pokušajte da čitate tako što ćete jednom redu posvetiti svega jednu sekundu. Nakon toga ponovite postupak sa rokom od 3 minuta i pola sekunde posvećene jednom redu. Zapamtite, u ovoj vežbi je bitno samo sticanje brzine. Ne i razumevanje teksta.

2. vežba: Ponoviti isti postupak, ali sa tom razlikom da se pažnja usmeri na poslednju reč u prvom pasusu i prvu u drugom i tako redom. Štopericu podesiti na jedan minut. Za sledeću vežbu podesiti na 3 minuta, a fokusirati se na treću reč od početka i na poslednju reč u redu.

Ma koliko vam ovo delovalo besmisleno rezultati su zapanjujući. Pokušajte i vi i bićete zahvalni na ovoj dragocenoj veštini koju ste stekli.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.