Šokantno otkriće: Lak za nokte uništava naše zdravlje!

lakovi

U laku i drugim preparatima za negu noktiju nalaze se brojne otrovne supstance, koje mogu ostaviti ozbiljne posledice na zdravlje.

Lak za nokte i drugi proizvodi za negu noktiju i zanoktica mogu biti izuzetno opasni po zdravlje, a u drastičnim slučajevima mogu izazvati neplodnost, pa čak i rak.

Naime, naučnici s Univerziteta Stenford upozorili su dame da pažljivo pročitaju sadržaj na pakovanju laka i drugih preparata za nokte i da ne kupuju one koji sadrže neku od navedenih materija.

“U laku se nalaze brojne otrovne hemikalije, koje mogu ostaviti ozbiljne posledice na zdravlje. To su formaldehid, toluen i dibutil ftalat, koji čine otrovnu trojku, a izlaganje tim hemikalijama može izazvati niz zdravstvenih problema, od kojih su najgori neplodnost i kancer. Osobe neće odjednom primetiti problem, već posle dugogodišnjeg korišćenja ovih preparata”, kaže dr Tu Kvah sa Stenforda.

Zato, drage dame, neka vam ne bude teško da pročitate sadržaj laka pre nego što krenete da ulepšavate svoje nokte.

Toluen uništava nervni sistem

To je rastvarač koji se često koristi kako bi se uradio poslednji prelaz preko noktiju, a služi i da se pigment ne bi razdvojio u bočici. Naučnici kažu da ova hemikalija može negativno da utiče na centralni nervni sistem i da ošteti reproduktivne organe.

Formaldehid izaziva rak

Poznati je karcinogen, koristi se kao sredstvo za učvršćivanje noktiju i dezinfekciju pribora za negu noktiju. Dokaz koliko je jako ovo jedinjenje je i to što se u njemu od truljenja čuvaju organi i leševi. Pored laka za nokte, ima ga i u preparatima za ojačavanje nokatne ploče.

Dibutil ftalat oštećuje reproduktivne organe

Dodaje se laku za nokte kako bi se postigla fleksibilnost i lako nanošenje. Prisustvo ove hemikalije u kozmetologiji povezuju se s oštećenjem reproduktivnih organa.

Izvor: kurir.rs
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.