kosa-mitovi
(foto: Favim)

Sigurno ste čuli mnogo saveta koje se tiču lepote i zdravlja kose.

Predstavljamo vam sedam mitova za koje će vam biti drago što nisu tačni:

1. Ako često perete kosu brže će se mastiti

Proizvodnja sebuma ne zavisi od učestalosti pranja kose već isključivo od genetike. Ukoliko vam se češće masti kosa, slobodno je i češće perite.

2. Šišanjem ubrzavate rast kose

Vaš novčanik će se obradovati kada mu kažemo da ni ovo nije u potpunosti tačno. Istina je da će vaša kosa izgledati lepše i zdravije, ali šišanje nema veze sa rastom kose.

Ukoliko ste propustili: Učinite kosu dužom – za minut

3. Ako iščupate sedu, izrašće vam dve nove

Ovo je čisto praznoverje koje čak nema ni približno dobro opravdanje u stvarnosti. Verovatno je počelo iz čistog zadirkivanja a proširilo se kao tornado. U svakom slučaju, ni ovo ne važi.

4. Sto poteza četkom pred spavanje

Četkanje jeste dobro za cirkulaciju glave, ali kao u svemu, ni ovde ne treba preterivati. Nije čak ni potrebno da brojite poteze četkom, ali jednom do dva puta dnevno je iščetkajte. To će vam biti i dobra masaža za glavu.

Ukoliko ste propustili: 9 trikova za savršenu frizuru

5. Kosu treba prati svaki dan

#Svakodnevno pranje kose će isprati prirodna ulja i proteine, zbog čega će ona biti beživotna. Najbolje je kosu prati dva puta nedeljno”, tvrdi frizer i vlasnik brenda Rahua, Fabian Lliguin.

6. Prehladićete se ako iz kuće izađete sa mokrom kosom

Iako vas je mama upozoravala, ovog puta nije bila u pravu. Prehlade i druge bolesti su uzrokovane virusima i bakterijama, pa se od mokre kose nećete razboleti.

Ukoliko ste propustili: Ovo je najpopularnija boja kose!

7. Pranje kose hladnom vodom je čini sjajnijom

 Hladna voda možda je osvežavajuća ali ne pomaže oštećenim vlasima jer temperatura ne može da utiče na ispucale vrhove. U ovom slučaju će pomoći regenerator koji “zaglađuje” svaku vlas.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.