Očarajte sagovornike: 6 saveta kako da ostavite sjajan prvi utisak

Uz ove savete na svakog ćete ostaviti sjajan prvi utisak (foto: Milingual)
Uz ove savete na svakog ćete ostaviti sjajan prvi utisak (foto: Milingual)

Svi bi želeli da nas drugi procenjuju na osnovu naših veština i znanja, a ne na osnovu toga kako izgledamo.

U samo nekoliko sekundi neko će vas pri upoznavanju oceniti i dobiti potrebne informacije o vama. Zato je vrlo važno ostaviti dobar prvi utisak jer za to imate samo jednu šansu.

Kako izgled često ima veliki uticaj na naše šanse da uspemo, ovih 6 saveta će vam pomoći da ga postignete.

STAV

(foto: freepik)
(foto: freepik)

Obratite pažnju na to kako se slažete i kakav odnos imate sa drugima. Budite svesni i da neverbalna komunikacija, vaša facijalna ekspresija i govor tela igraju važnu ulogu u procenjivanju, te su nekad važniji i od onoga što kažete pri upoznavanju sa nekim. Ne potcenjujte moć iskrenog osmeha.

PROKSEMIKA

(foto: freepik)
(foto: freepik)

Proksemika je nauka koja se bavi izučavanjem prostora u komunikaciji. Razumevanje proksemike povećaće vaše šanse da uspete i da budete prihvaćeni. Ovo je posebno važno na razgovoru za posao. Prostor u kom se nađete šalje poruku o tome kakvu ulogu morate da igrate i kakva je uloga onog ko vas intervjuiše. Ako vam ponude da sednete, smestite se udobno i pravo u stolicu, ali nemojte se naginjati napred ili nazad previše. Nemojte prekrštati noge i ruke kako ne bi delovali kako da vam je neprijatno.

ODEĆA

(foto: freepik)
(foto: freepik)

Odeća koju nosite mora da bude u skladu sa onim kako se ponašate i kako se izražavate. Ako želite da ostavite dobar prvi utisak, postarajte se da vam je odeća uredna, čista i da vam dobro stoji, a najvažnije da bude prikladna za određenu situaciju.

MODNI DODACI

(foto: freepik)
(foto: freepik)

Manje je više. Neka vam nakit bude što manje napadan. Dodaci se moraju uklapati uz odeću i nikako ne smeju odvlačiti pažnju. Obuća takođe ima bitnu ulogu, tako da mora biti u besprekornom stanju.

FRIZURA

(foto: freepik)
(foto: freepik)

Vaša frizura može pomoći sveukupnom utisku o vama ili ga potpuno upropastiti. Umršena, masna, prenatapirana ili neuredna kosa šalje pogrešnu poruku o vama, tako da se uvek trudite da vam frizura i nokti budu čisti i uredni.

ŠMINKA

(foto: freepik)
(foto: freepik)

Pravilno naneta šminka čini da se osetite snažno i moćno, ali je morate birati na osnovu situacije i prilike kako bi ostavili povoljan pravi utisak. Teška šminka na razgovoru za posao ne dolazi u obzir. Prirodni tonovi i malo šminke naglasiće vašu prirodnu lepotu.

Zapamtite da način na koji predstavljate sebe ima mnogo veze da tim kako vas drugi vide. Ako naučite da sve elemente koji vas sačinjavaju pravilno naglasite, imate mnogo veće šanse za pozitivan prvi utisak.

Izvor: Brightside.me
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.