Imate ŽUTE ZUBE? Izbegavajte ovih 10 namirnica!

(foto: livelovefruit.com)
(foto: livelovefruit.com)

Postoji veliki broj namirnica koje su loše za naše zube i koje blistavi osmeh pretvaraju u niz požutelih zuba.

Ono što stvari čini dodatno komplikovanim je to što nisu sve od njih nezdrave, ali jednostavno ne prijaju našim zubima, pa zbog toga treba uzeti četkicu u ruke odmah nakon konzumiranja.

Evo 10 na koje treba posebno da obratite pažnju:

  1. Vino: Crno vino svojim pigmentom zube čini žutima. Sličan efekat ima i belo vino i to zahvaljujući taninu – prirodnom biljnom polifenolu koji daje gorkast okus, a koji uzrokuje žute mrlje na zubima.
  2. Kafa: Ne postoji tamniji napitak od kafe i upravo njegova boja uništava blistav osmeh. I kafa sadrži tanin i zato je važno oprati zube nakon šoljice ukusne kafe.
  3. Balzamiko sirće: Reč je o ukusnom dodatku salatama napravljenom od različitih vrsta bilja i šećera. Popularni dressing će obogatiti salatu, ali i obojiti vaše zube i to zahvaljujući kombinaciji kiseline i smeđe boje.
  4. Kari: Snažan začin koji potiče iz Indije ima intenzivnu tamno žutu boju i jak ukus, ali njegova moćna boja će se zadržati i na vašim zubima i zato treba biti oprezan.
  5. Paradajz-sos: Ukusan i mnogima omiljen dodatak jelima nije prijatelj vašeg blistavog osmeha. Razlog se ne krije u jarko crvenoj boji, već u velikoj količini kiseline koju sadrži.
  6. Bobičasto voće: Iako ga vaše telo obožava, bobičasto voće poput malina, kupina, borovnica i ribizi zube može učiniti žutima. Razlog je snažna boja koja se lako prima na zubnu caklinu.
  7. Gazirana pića: Slatka gazirana pića puna su šećera koji bi mogli izazvati karijers. Takvi napici, a posebno oni jarkih ili čak flourescentnih boja sadrže velike količine kiselina zbog kojih zubi mogu postepeno postati žuti.
  8. Umak od soje: Vrlo zanimljiv dodatak jelima u kojem od pamtiveka uživa cela Azija jelu daje egzotičnu aromu, ali, nažalost, vašim zubima žućkastu boju. Razlog je taj što većina kupljenih soja umaka nije dobijena prirodnom fermentacijom već je proces ubrzan dodavanjem hlorovodične kiseline koja šteti caklini zuba.
  9. Cvekla: Vrlo zdrava namirnica prepuna korisnih vitamina i minerala izvrstan je deo svakodnevne prehrane. Ipak, njena snažna boja ostaće tokom rezanja na vašim prstima, a prilikom konzumacije i na vašim zubima.
  10. Čaj: Čajevi su se tokom istorije koristili za bojenje i nijansiranje tkanina, a takav učinak imaju i na vaše zube. Posebno snažan efekt imaju tamniji čajevi i zato je dobro nakon ispijanja ukusnog i zdravog napitka dobro oprati zube.
Izvor: Ekskluziva.ba
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.