paleo

Iako su ovakav način ishrane praktično osmislili muškarci, odnosno ovakva ishrana je napravljena po tradicionalnim muškim konceptima (jaki obroci sa dosta mesa i proteina) ispostavilo se da je ovakav koncept možda još bolji za žene.

1. Eliminiše soju – soja je fitoestrogen, a to znači da pojačava nivo prirodnog estrogena u krvotoku. Iz tog razloga, Paleo dijeta ne preporučuje konzumiranje soje, jer izaziva višak estrogena izaziva grčeve, ciste na jajnicima, loše raspoloženje, a između ostalog i dobijanje na težini.

2. Eliminiše šećer – Šećer je zavisnost i najlakša hrana za prejedanje, što znači da je to jedan od osnovnih krivaca za dobijanje težine. Debljanje je loše za zdravlje žena, jer masne ćelije proizvode estrogen, uzrokujući simptome viška estrogena, kao što su grčevi, PMS, ciste, i promene raspoloženja. Još gore je što stimuliše proizvodnju šećera testosterona u jajnicima. Višak testosterona smanjuje plodnost, smanjuje libido, izaziva akne, i može dovesti do maljavosti.

3. Eliminiše žitarice – Žitarice luče minerale kao što su kalcijum i magnezijum iz creva, koji mogu da doprinesu razvoju osteoporoze.

4. Podstiče zdrav odnos Omega-3 i Omega-6 masti – Omega 6 masti, kao što su biljna ulja, kukuruz, sojino ulje, kao i sva drugih ulja semena izazivaju upale. Upala izaziva mnoge probleme za oba pola, mada su poseban problem za žene – menstrualni grčevi. Drugi ozbiljniji problem je oštećen razvoj mozga bebe tokom poslednjeg tromesečja trudnoće.

5. Sadrži hranljive materije – Pored eliminacije problematičnih namirnica, Paleo dijeta se fokusira na visoke količine hranljivih materija: voće kao što su borovnice su visoki antioksidansi, povrće kao što je kelj je bogat vitaminima i mineralima. Pored toga ishrana bogata hranljivim materijama je od ključnog značaja za smanjenje upalnih procesa, balansiranje hormona.

6. Podstiče da jedete kada ste gladi, zaustavlja želju za hranom kada ste siti – Paleo ishrana ne traži od vas da brojite kalorije. Poenta je da ni prejedanje ni gladovanje nije dobro za organizam, zbog raznih hormonskih poremećaja koji sa sobom povlače niz problema.

 

Paleo dijeta povećava plodnost i želju za seksom. Čisti kožu, jača kosti, utiče na zdrav i održiv gubitak težine, i poboljšava mentalno zdravlje.

 

Izvor: mindbodygreen.com

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.