detox
Sveže i sirovo za bolje funkcionisanje limfnog sistema (foto: Robert Gourley/Flickr.com)

Limfni sistem je sačinjen od žležda, limfnih čvorova, slezine, timusa i krajnika. Limfa ispunjava sve međućelijske prostore i raznosi hranljive materije i kiseonik, ali sakuplja i štetne materije i raznosi ih do dva glavna detoksikaciona organa: jetre i bubrega.

Ovaj put se sastoji od nusproizvoda naših telesnih procesa, uzimanja lekova, ilegalnih droga, cigareta, toksina, aditiva u hrani, pesticida, supstanci iz vazduha i drugih toksina.

“The Fat Flush Plan” delo autorke Ann Louise Gittleman otkriva da 80% žena ima lenji limfni sistem i da ako se poboljša može doći do lakog mršavljenja, kao i poboljšanja kompletnog organizma.

Ako patite od povreda, viška kilograma, artiritisa, glavobolja trom limfni sistem može da utiče negativno na vaše već postojeće probleme.[tweetherder] Evo 11 načina da pospešite limfni sistem[/tweetherder]:

1. Dišite duboko – naša tela imaju tri puta više limfne tečnosti nego krvi, ali nijedan organ je ne pumpa. Limfni sistem se oslanja na ispumpavanje dubokim disanjem, jer se na taj način lakše vrši detoksikacija. Dakle, izdahnite toksine.

2. Vežbajte – pokrenite se, vežbanje omogućava bolji protok limfnog sistema. Najbolje je skakanje na mini trambolini ili aerobik.

3. Pijte dosta vode – bez vode limfa ne funkcioniše kako treba. Da biste obezbedili da se voda lako apsorbuje od strane vaših ćelija dodajte malo svežeg limunovog soka.

4. Zaboravite na gazirane i veštačke sokove – veštački obojeni sokovi imaju više šećera nego prirodnog soka i vitamina. Samo dodatno opterećujete limfni sistem.

5. Jedite sirovo voće na prazan stomak – enzimi i kiseline u voću su moćni čistači limfe. Pojedite voće na prazan stomak za bolje varenje i maksimum čišćenja limfnog sistema (većina voća se svari brzo, za oko 30 minuta, pa ćete se vrlo brzo osećati dobro).

6. Jedite dosta zelenog povrća – hlorofil čisti krv i limfni sistem.

7. Jedite sirovo neslano koštunjavo voće i semenke – jačaju limfni sistem sa adekvatnim masnim kiselinama (orasi, bademi, brazilski orah, laneno seme, seme suncokreta i bundeve)

8. Pijte biljne čajeve za jačanje limfi – koristite biljke astragalus, ehinacea, koren divljeg indiga… Naravno, morate se konsultovati sa specijalistom za čajeve, kako biste znali šta smete, a šta ne da kombinujete shodno vašem organizmu i vašim eventualnim bolestima. Izbegavajte ove čajeve ako ste u drugom stanju ili dojite. Takođe, izbegavajte prekomerno uzimanje ovog bilja bez konsultovanja stručne osobe.

9. Piling suvom četkom – koristite četku od prirodne dlake. Kružnim pokretima prelazite četkom po telu od stopala prema stomaku i prstima prema grudima. Morate prelaziti u istom pravcu u kom ide i limfni sistem – ka srcu.

10.Toplo-hladno tuširanje – ovakav sistem primenite na nekoliko minuta. Topla voda širi krvne sudove, a hladna sužava. Na ovaj način poboljšavate cirkulaciju, ali ukoliko ste trudni ili patite od visokog pritiska izbegavajte ovu metodu.

PROČITAJTE 5 PREDNOSTI TUŠIRANJA HLADNOM VODOM

11. Nežna masaža – studije su pokazale da nežna masaža može poboljšati protok i do 78%. Masaža oslobađa zarobljene toksine. Takođe, možete probati poseban oblik masaže gde se masiraju određena mesta i tačke – limfna drenaža. Koju god vrstu da izaberete neka bude nežna, preveliki pritisak je dobar za mišiće, ali nema isti efekat i na limfni sistem.

Sve ove prednosti doprinose limfnom sistemu uključujući više energije, manje bola i detoksikaciju. Probajte!

Izvor: realfarmacy.com
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.