Izgledaj bolje, živi duže: pratite ovo pravilo dok se tuširate!

Da li možete da se tuširate hladnom vodom? (Foto: Steven Depolo/Flickr.com)
Da li možete da se tuširate hladnom vodom? (Foto: Steven Depolo/Flickr.com)

Da li želite da imate više energije?

Da li želite da vam koža blista bez pomagala kao što su kreme i drugi preparati?

Da li želite jaku, zdravu i sjajnu kosu?

Da li brinete o zdravlju unutrašnjih organa?

Da li želite da vaše telo postane mašina za sagorevanje masti?

Ako su vam odgovori potvrdni trebalo bi da jednostavno odete pod tuš… ali postoji jedna začkoljica…

Mora da bude hladno!

Sama pomisao da se tuširate hladnom umesto toplom vodom je zatrašujuća, ali istraživanja su pokazala da postoji mnogo prednosti za ljudsko telo kada je u pitanju tuširanje hladnom vodom. Generalno je tuširanje hladnom vodom bolje od tuširanja toplom prvenstveno zbog vaše kože, ali i zbog novčanika. Naime, voda se stalno zagreva u bojleru i time trošite više struje (možete sačuvati i do pet odsto električne energije), a pored toga ste i društveno odgovorni s obzirom da utičete na manju emisiju ugljen-dioksida na planeti.

Ako ništa drugo, bar ćete mnogo manje vremena utrošiti na tuširanje, s obzirom da je voda ledena i da neće biti prostora da se mnogo zadržavate.

Prednosti tuširanja hladnom vodom

  1. Brža cirkulacija – kada se tuširate hladnom vodom, krv ubrzano protiče kroz organizam kako bi održavala toplotu organa (kada je suprotna situacija u pitanja, odnosno kada je voda kojom se tuširate topla, krv stimuliše kožu kako bi zaštitila organe od pregrevanja).
  2. Sagorevanje masti – upravo zbog napora da krv prostruji brže i održi organe toplim, telo je u mogućnosti da sagori 300% više masti. Pored toga, organi se čiste i skloni su detoksikaciji, što je izuzetno dobro.
  3. Poboljšava ten – vruća voda otvara pore, suši kožu i čini je ispucalom čime postoji mogućnost infekcija, pojave bubuljica i crvenila. Hladna voda, suprotno tome, prirodno zatvara pore i smanjuje mogućnost problema.
  4. Šok od hladne vode je odlična zamena za kofein i razbuđivanje tim putem (dovoljno je pet minuta pod hladnom vodom koji ostavlja efekat budnosti i po nekoliko sati).
  5. Veća koncentracija spermatozoida – kako se kvalitet i kvantitet spermatozoida u vašem organizmu ne bi smanjio izbegavajte kade napunjene toplom vodom, saune i turska kupatila, jer ukoliko provedete više od 30 minuta na temperaturama od 40°C možete znatno smanjiti broj spermatozoida.

*Napomena: Ukoliko patite od hroničnih bolesti, bolesti srca ili ste u drugom stanju, obavezno razgovarajte sa svojim lekarom pre nego što se odlučite na ovaj korak. Hladna voda može da izazove priličan šok.

Ukoliko vam je ipak neprijatno i teško da odmah uletite pod leden tuš, pokušajte da to radite u etapama, da postepeno kvasite deo po deo tela i vremenom ćete se navići.

Izvor: Howstuffworks.com
1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.