Kineska medicina: svaki organ ima svoju emociju

akupunktura
Akupunktura (foto: Marnie Joyce/Flickr.com)

Ukoliko imate piskav glas, vaš lekar može zaključiti da vam je energija pluća na niskom nivou, dok crvene oči znače upalu jetre, žutilo lica nedostatak krvi i poremećen rad slezine. Kada žena ne može ostati u drugom stanju proverava se stanje bubrega.

[tweetherder]Prema kineskoj medicini, osnovni uzrok bolesti su emocije[/tweetherder], a svaki organ ima svoju emociju. Za pluća se vezuje tuga, za jetru bes, za bubrege strah, za želudac briga. Svaki organ ima i svoj ukus. Pluća vole začinjeno i ljuto, jetra kiselo, slezina slatko, a bubrezi slano. Organi, smatraju kineski lekari, imaju i svoj energetski pravac.

“Energija se naziva chi i zavisi od krvi, pa se smatra da je krv majka energije, a energija gazda krvi. Bubrezi su u kineskoj medicini jedan od najvažnijih organa, jer predstavljaju osnovu jina i janga i jedan su od važnih energetskih centara našeg tela. Vezani su za koštano-zglobni sistem, sluh i strahove. Lečenjem bubrega utičete na sve ove sisteme. Jetra je vezana za krv, u njoj se krv skladišti i uglavnom se uvek tretira kod poremećaja menstrualnog ciklusa kod žena” – objašnjava dr Ana Žikić, lekar tradicionalne kineske medicine.

“Jedna od najznačajnijih funkcija jetre je osiguravanje nesmetanog protoka energije kroz naše telo, ali i protoka misli. Ako je jetra u harmoniji, ne bi trebalo biti stresa i pritiska. Ljudi sa zdravom jetrom su smireni, vrlo lako donose odluke i dobri su lideri. Ako je jetra u stanju stagnacije, opstrukcije ili u njoj postoji temperatura (jedan od sindroma u kineskoj medicini), otežan je protok energije kroz jetru, ali i kroz telo, što se manifestira kao niz fizičkih i emocionalnih problema” – navodi dr Ana Žikić.

Prvi znakovi disharmonije su ljutnja, bes, oholost, ozlojeđenost, tvrdoglavnost, nasilje, ali i fizički simptomi – menstrualni problemi, umor, tenzije, ukočenost tela, alergije.

Tradicionalna kineska medicina

Akupunktura: drevni kineski način lečenja pomoću iglica koje uspostavljaju balans u našem organizmu, leče ga i podmlađuju.
Moksibustija: podrazumeva zagrevanje akupunkturnih tačaka zapaljenim štapićima mokše.
Kineska fitoterapija: efekti biljaka na telo
Tuina: vrsta kineske masaže gde se tačno utvrđenim pokretima radi stimulacija akupunkturnih tačaka kojom se uspostavlja protok energije
Dijetologija: prepisivanje određenog načina ishrane prema konstituciji pacijenta
Chi gong: drevna kineska veština gde se skladom pokreta i disanja postiže balans uma i tela

Tradicionalna kineska medicina razvila se u jedinstven i integralni medicinski sistem. Zbog visoke efektivnosti i mogućnosti prevencije oboljenja, ravnopravno deli mesto sa zapadnom medicinom u kineskom sistemu zdravstvene zaštite, ali se s velikim uspehom primenjuje svuda u svetu. [tweetherder]Usklađenost čoveka sa prirodom (teorija taoizma) je ključ kineske medicine[/tweetherder], odnosno spoj brojnih tehnika i teorijskih postavki.

RAVNOTEŽA PET ELEMENATA

Dva osnovna koncepta tradicionalne kineske medicine su holistički, celovit pristup pacijentu, i određivanje tretmana koji je baziran na diferencijaciji simptoma. Lekar kineske medicine pacijentu postavlja pitanje o njegovoj konstituciji, načinu života i fizičkim simptomima.

“Jedno od najvažnijih pravila kineske medicine:  lečiti uzrok, a ne samo posledice oboljenja. Zato ponekad ovaj način zahteva vreme, ali i potpunu promenu ranijeg načina života” – ističe Žikić.

Osnovne teorije na kojima je bazirana kineska medicina su: teorija jina i janga, chija i krvi, teorija pet elemenata, sistem meridijana i kolaterala.

Osnovne celine koju ona obuhata su: akupunktura i moksibustija, kineska fitoterapija, tuina (kineska masaža), dijetologija (principi ishrane) i chi gong (drevna kineska veština gde se skladom pokreta i disanja postiže balans uma i tela).

Recimo, teorija Pet elemenata je škola kineske medicine koja se najviše praktikuje u Americi. Lekari ove škole postavljaju dijagnozu utvrđujući u kojem odnosu se u pacijentovom telu nalaze osnovni elementi, zemlja, vatra, voda, zrak i metal. Oni smatraju da se zdravlje vraća ako se ponovo uspostavi ravnoteža ovih elemenata.

izvor: alternativainformacije.com
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Your email address will not be published.