Fitness: Predstavljamo 5 razloga da radite čučnjeve – svaki dan!

čučanj-1

[tweetherder]Čučnjevi su omiljena vežba mnogih sportista i fitness entuzijasta [/tweetherder]– oni ne samo da oblikuju i učvršćuju vašu zadnjicu, već i povećavaju vašu snagu, poboljšavaju fleksibilnost i ravnotežu.

Ova vežba ima veliki broj varijacija i možete je raditi gotovo svuda, sa tegovima ili bez njih. Čučnjevi će vam pomoći da postignete svaki fitness cilj, da ubrzate svoj sprint ili izvajate svoje noge do savršenstva.

Predstavljamo vam čak 5 razloga da radite čučnjeve svaki dan – bez izgovora!

1. Ojačaćete mišiće i dobiti na snazi

Čučnjevi vrlo efikasno ojačavaju gluteus, prednju i zadnju ložu koji su glavni “stabilizatori” kada se krećete po neravnom terenu. Ova vežba čini mišiće jakim ali i fleksibilnim, pomažući vam viši vertikalni skok. Izvođenje ove vežbe stimuliše proizvodnju i oslobađanje hormona koji su zaduženi za igradnju mišićne mase.

2. Oblikovaćete zadnjicu i noge

Redovno izvođenje čučnjeva vam ja garantovano najbrži “put” do oblikovane, podignute zadnjice i zategnutih vretenastih nogu.  Slobodno radite čučnjeve sa bučicama – nećete se “nabildovati kao muškarac”.

3. Povećaćete pokretljivost kukova i zglobova

Čučnjeve bez dodatnog opterećenja su sjajan način da povećate fleksibilnost svojih zglobova, bez bojazni od eventualnih povreda.

4. Učvrsitećete čak i trbušnjake!

Kako biste pravilno izvodili čučnjeve, neophodno je da stabilizujete svoj trup, tako što ćete miće svog trbušnog zida sve vreme držati stegnute.

5. Popravićete svoje držanje

Bez obzira da li čučnjeve radite sa dodatnim opterećenjem (bučicama) ili koristeći samo težinu svog tela, pored mišića nogu, zadnjice i trbušnjaka, angažovaćete i mišiće gornjeg dela leđa, čime ćete ih ojačati i na taj način poboljšati svoje držanje.

**********

Fitness model i urednica sajta FitnessRx for Women, Jaime Baird, demonstrirala je nekoliko načina za izvođenje ove sjajne vežbe koje jednostavno morate isprobati – i uveriti su u njihovu zapanjujući efikasnost!

čučanj-7

čučanj-8

čučanj-2

čučanj-3

čučanj-4

čučanj-5

čučanj-6

Izvor: mindbodygreen, fitnessrxwomen.com
1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.