Pristani na ovaj izazov i transformiši svoje telo za samo mesec dana!

(foto: ukbkickboxing.com)
(foto: ukbkickboxing.com)

Iako se verovatno naježiš na sam pomen sklekova treba da znaš da je to jedna od najdelotvornijih vežbi zato što ona uključuje celo tvoje telo. Njome proširuješ ramena, jačaš ruke, ceo tvoj torzo dobija željeni oblik, a ujedno zatežeš guzu, butine i listove.

Zato nemoj da se žališ i baci se na posao. Ovaj lagani plan će pratiti tvoj tempo i postepeno ćeš sticati formu. Svaki dan je podeljen u samo tri serije koje nemaju mnogo ponavljanja. Između svake serije napravi barem minut pauze kako bi odmorila mišiće jer tvoj cilj nije da se stropoštaš na zemlju nego da se osećaš bolje. Ipak, nemoj da praviš ni predugu pauzu kako se zagrejani mišići ne bi, žargonski rečeno, ohladili.

Sklekovi su podeljeni u dve grupe koje su u ovoj tabeli nazvane bench (oni koji podrazumevaju oslonac) i floor (oni koji se rade na podu). Jednostavno rečeno, bench grupa se radi sa osloncem na neku čvrstu površinu koja je na visini od pola metra, a floor grupa se radi na podu. Princip je isti, bitno je da su ti ruke spuštene u širini ramena, da su ti šake ispružene unapred (a ne u stranu!), kao i da se spuštaš tako što će ti se laktovi spuštati pod pravim uglom, a ne u stranu. I da, bitno je da radiš tzv. muške sklekove, koji se od ženskih razlikuju što se ne rade na kolenima, iz prostog razloga što su oni učinkovitiji i jer ćeš na taj način aktivirati i gluteus i noge.

BENCH sklekovi.

bench sklekovi

FLOOR sklekovi.

Floor sklekovi

U svakoj nedelji ćeš imati po jedan REST day, tj. odmor u kom nećeš raditi vežbe jer je tvojim mišićima potrebno opuštanje.

Rezultat i forma koje ćeš postići za 30 dana će zaprepastiti i tebe samu, kao i ljude u tvojoj okolini. Osim lepog tela osećaćeš se zdravije i ornije za nove pobede. Sve što treba da uradiš je da pratiš ovu tabelu.

Napomenimo još jednom, BENCH se odnosi na sklekove sa osloncem, FLOOR na sklekove na podu, a REST na odmor.

Sklekovi tabela 30 dana

 Izvor: refinery29.com
1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.