Nemoj da te starost pita gde je bila mladost
Nemoj da te starost pita gde je bila mladost

Postoji čuvena rečenica u romanu Derviš i smrt Meše Selimovića koja glasi: “Četrdeset mi je godina, ružno doba: čovek je još mlad da bi imao želja a već star da ih ostvaruje. Šteta što nemam deset godina više pa bi me starost čuvala od pobuna, ili deset godina manje pa bi mi bilo svejedno.”

Sigurno ne želite da se i vi sami nađete u ovakvoj situaciji i u potpunosti pronađete u ovom citatu. Zato poslušajte savete koje za vas imaju oni koji su zakoračili u 6. deceniju života.

  1. Borite se za sebe. Ako vi to ne uradite niko neće. Nemojte da se brinete ako su argumenti na vašoj strani. Mirnije ćete spavati i znaćete da ste u životu dali sve od sebe. Govorite svoje mišljenje čak i onda kada vam glas podrhtava!
  2. Izaberite prioritete. Nemojte da trošite previše vremena na pogrešne ljude i poslove. Jurite svoje snove.
  3. Štedite novac. Naravno da treba uživati u životu, ali treba isto tako biti i spreman na nepredviđene okolnosti.
  4. Putujte više. Dvadesete su najbolje za putovanja jer možete da uživate punim plućima. Kada osnujete porodicu, dobijete decu i zaglibite u kredite putovanja više nikada neće biti ista.
  5. Nemojte da dugujete. Kupovina na rate i podizanje kredita treba da bude vaša poslednja opcija jer je to prečica do bankrota.
  6. Koristite kremu za sunčanje. Vaša koža će vam biti zahvalna u godinama koje slede.
  7. Pažljivo birajte partnere, a posebno onoga sa kim ćete sklopiti brak. Nemojte da žurite jer ako planirate da sa nekim provedete ceo život nema potrebe da srljate u brak odmah. Potpis na papiru može da sačeka, a bilo bi bolje da budete sigurni u svoj izbor kada kažete sudbonosno da.
  8. Usporite. Ne donosite bilo koju odluku naglo. Pazite u izboru profesije. To je nešto što će odrediti ceo tok vašeg života.
  9. Učite celog života. Čovek vredi onoliko koliko zna.
  10. Pazite na zdravlje. Možda u 20-im nećete imati tegobe zbog neurednog života, ali ćete ih osećati celog života. Ne kaže bez potrebe naš narod da mi mučimo stomak do 30. godine, a od tada on muči nas.

Izvor: Stil

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.