Naučnici su zaključili: Kardio trening je ključ poslovnog uspeha!

devojka-trčanje
Nemojte dati otkaz – trčite!

Postoji razlog za to što vam kratak džoging prija kada ste pod stresom – najnovija istraživanja su dokazala da se redovnim kardio treningom nećete samo emocionalno rasterititi, već da vam ova fizička aktivnost može poboljšati i izglede za poslovni uspeh!

Sigurno vam je poznat onaj osećaj mentalnog i fizičkog kolapsa kada jednostavno “pregorite” od previše poslovnih obaveza i stresne situacije na radnom mestu. Ovaj premor može dovesti u pitanje i kvalitet posla koji obavljate!

Istraživanje koje je nedavno obavljeno u Australiji dokazalo je vas redovni kardio treninzi mogu zaštiti od mentalne i fizičke iscrpljenosti na kraju radnog dana.

Naučnici sa University of New England odlučili su da istraže u kolikoj meri fizička aktivnost može uticati na ublažavanje simptoma “pregorevanja” na poslu. U ovoj studiji učestvovalo je 50 fizički neaktivnih ispitanika (dve trećine ispitanika su činile žene), starosti od 19 do 68 godina. Ispitanici su podeljeni u tri grupe – zadatak prve grupe bio je da u svoju svakodnevicu uključi kardio trening, druga grupa je počela da praktikuje treninge sa opterećenjem, dok je treća grupa ostala fizička neaktivna.

Svi ispitanici su vodili dnevnik u kom su procenjivali svoje psihičko stanje u toku četiri nedelje, koliko je trajalo ovo istraživanje. Za procenu su korišćena tri paramtra: subjektivno iskustvo u toku treninga, nivo stresa i takozvana MBI skala (Maslach Burnout Inventory).

Tim naučnika je došao do zaključka da kardio treninzi i treninzi sa opterećenjem mogu u značajnoj meri pomoći ljudima da se izbore sa svakodnevnim stresom, ali i da razviju samopouzdanje i osećaj za lično zadovoljstvo. Kardio treninzi su se pokazali kao naročito efikasni za smanjenje nivoa stresa i emocionalno premora – osvnovnim komponentama “pregorevanja” na radnom mestu.

Budući da je mentalno “pucanje” na poslu postao ozbiljan problem koji ugrožava zdravlje miliona ljudi širom sveta, izuzetno je važno pronaći način da zaštitimo svoj um i telo od potpunog kolapsa.

Svakodnevno izlaganje stresnim situacijama negativno utiče na naš mozak, srce i imunitet. Rezultati ankete koja je sprovela američka organizacija American Institute of Stress dokazali su da više od polovine anketiranih Amerikanaca smatra da “stres ima nepovoljan uticaj na njihovu produktivnost na poslu”.

Samo zdravi i srećni radnici su produktivni i uspešni radnici – a redovna fizička aktivnost je ključ uspeha!

Foto: healthybalancefitness.com.au
Izvor: huffingtonpost.com
1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.