Naučnici na pragu otkrića: Ovo će ženama pomoći da se reše PMS!

(foto: wny-obgyn.com)
(foto: wny-obgyn.com)

Nema žene na ovom svetu koja nije muku mučila sa PMS-om i bolnim menstruacijama. 

Čak i one kod kojih ova pojava obično prolazi bez većih tegoba ponekad imaju izuzetno teške cikluse. Naučnici su, konačno, došli do saznanja šta uzrokuje bol u onim danima, a samim tim su i na pragu da pronađu lek za bolove zbog kojih pripadnice lepšeg pola najradije ne bi ustale iz kreveta.

Naučnici sa Univerziteta u Kaliforniji došli su do otrkića da postoji direktna veza između biomarkera C-reaktivni protein (hs-CRP), koji je zaslužan za javljanje upalnih procesa u telu, i simptoma PMS-a.

“Došli smo do zaključka da su simptomi predmenstrualnog sindroma, kao što su stomačni grčevi i bolovi, pojačani apetit, veća kilaža, nadutost, mučnina, depresija i bol u grudima u značajnoj meri povezani s povećanim nivoom hs-CRP-a. Jedini simptom koji se ne može dovesti u korelaciju sa ovim biomarkerom jeste glavobolja koju pojedine žene osećaju pre nego što dobiju menstruaciju”, piše u ovoj studiji koja je sprovedena na uzorku od 2939 žena u reproduktivnom dobu.

Daljim istraživanjima, naučni timovi bi mogli da pronađu lek koji će targetirati upravo biomarker hs-CRP i tako jednom za svagda rešiti problem od kog pati polovina stanovništva na planeti.

Izvor: Telegraf.rs
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.