Loše vesti: Tvoji selfiji su lošiji nego što misliš!

Da li smo lepši na selfi ili 'običnim' fotkama? (foto: frenchconnection.com)
Da li smo lepši na selfi ili ‘običnim’ fotkama? (foto: frenchconnection.com)

Ako ste od onih osoba koje svakodnevno na profilima na društvenim mrežama objavljuju svoje selfi fotografije, možda bi trebalo da promenite tu naviku, jer najnovije istraživanje pokazuje da verovatno niste toliko lepi koliko mislite da jeste i pokazivanje svog lica po internetu nije najbolji način da se predstavite svetu.

Ovo istraživanje je upravo potvrdilo da nezavisni posmatrači zavisnike od selfija vide kao narciosidne osobe, i manje privlačne i simpatčne od onih ljudi koji ne postavljaju fotke samih sebe.

Studija je sprovedena na Univerzitetu u Torontu  na 198 studenata, od kojih je 100 prijavilo kako redovno fotografišu i objavljuju selfije, dok 98 njih to nije činilo. Za potrebe istraživanja ispitanici su upoređivali dve fotografije – selfi koji su sami napravili i svoju fotku koju je fotografisao neko od kolega. Svaki ispitanik je fotografije ocenjivao na osnovu toga koliko su atraktivne i koliko bi bile dobro prihvaćene na  društvenim mrežama.

kim gif

Fotografije su takođe ocenjivale i 178 druge osobe, i to na temelju atraktivnosti,vdopadljivosti i stepenu narcisoidnosti koji se vidi na fotkama. Rezultati su na kraju pokazali da su svi ispitanici smatrali da su atraktiviniji na selfi fotografijama, iako javnosti nije imala takvo mišljenje.

“Osobe koje fotografišu selfije obično prenaglašavaju svoje pozitivne atribute na selfijima. Zato i ne čudi što smo otkrili da oni sebe na fotografijama vide mnogo atraktivnije i lepše nego na fotografijama koje su usnimili drugi. U stvarnosti, zapravo, spoljni posmatrači selfije ispitanika vide kao manje dopadljive i neatraktivne, i narcisoidnije od fotografija koje su uslikali drugi”, kažu naučnici koji su sproveli istraživanje.

Sada znate šta vam je činiti. Sledeći put kada se savršeno našminkate ili napravite prelepu frizuru, zaboravite na selfi i neka vas neko drugi fotografiše. Delovaćete simpatičnije i imaćete i više lajkova.

Izvor: Index.hr
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.