Muškarci i žene nikada ne mogu biti “samo prijatelji” – evo zašto!

Mora li uvek platosnka veza postati emotivna? (foto: Fanpop)
Mora li uvek platonska veza postati emotivna? (foto: Fanpop)

Istorijski posmatrano, ne postoji dokaz da muškarci i žene mogi biti prijatelji – jednostavno su previše različiti i skoro da se to smatra bogohuljenjem ako umaju vezu koja je platonska.

Ova tema je predmet mnogih strastvenih i kontroverznih rasprava već godinama i sve više se razvija kako muškarci i žene postaju međusobno povezaniji i na poslu i u društvu. Iako je sasvim moguće imati prijatelja suprotnog pola bez da osećate seksualnu privlačnost, rizik da se to pretvori u nešto više je prilično veliki i ovi razlozi govore u prilog tome.

Postoje li muško ženska prijatljstva? (foto: reuters.com)
Postoje li muško ženska prijatljstva? (foto: reuters.com)

1. Muškarci su pravi prijatelji sa drugim muškarcima, ne sa ženama. Čak i ako muškarac ima drugaricu, on ispred nje neće raditi sve one grozne stvari kao pred drugom, već će nositi masku džentlmena, čak i nesvesno.

2. Muškarci uvek razmišljaju o seksu jer to je ono što ih pokreće i kontorliše i njih i njihovu vezu, bilo pravu ili platonsku. Nije da žene ne misle o seksu, ali on ne kontroliše njihove odluke u životu. Kod muškaraca, seks je obuzimajuća potreba koja vlada njihovim čulima i moći rasuđivanja, te oni ne vide nikakavu satisfakciju u tome da imaju platnosku vezu sa nekim kada ta veza može biti seksualna.

3. Istraživači sa Norveškog Univerziteta za nauku i tehnologiju su došli do zaključka da od ispitanih 308 heteroseksualnih subjekata, muškarci precenjuju seksualno interesovanje koje pokazuju žene bar trostruko, dok one pak umanjuju interes koji im pokazuje jači pol.

4. Razlog tome leži u prirodnoj selekciji, odnosno sposobnosti muškaraca za reprodukcijom koja je od vitalnog značaja za njih, te oni ne žele da gube priliku da ostave potomstvo za sobom.

5. U vezi sa tim je i činjenica da muškarci konstantno signale koje im šalju žene tumače pogrešno, pa tako neretko pomisle da one flertuju sa njima iako je zapravo ženi samo prijatno u društvu tog muškarca, i svojim govorom tela mu nikako ne pokazuje da želi da spava sa njim.

6. Ako se tokom prijateljstva dogodi da muškarac ženi pokaže neke znake da želi vezu, a ona to odbije, nastaje nervoza i čudno ponašanje u njihovom odnosu i problem kako se vratiti samo na fazu prijateljstva.

7. Jer čak i ako odlučite da budete ‘prijatelji sa povlasticama’, nikada ne možete nakon toga biti samo prijatelji. Biće veoma neprijatno oboma, te se vrlo lako prijateljstvo može prekinuti.

8. Čak i ako ste gledali film Kad je Hari sreo Sali i verujete i dalje u muško-ženska platonska prijateljstva, moramo vam reći da živite u zabludi.

9. Stalno se zaljubljujemo u jedni u druge – neše simpatije nam postaju prijatelji i obrnuto. Ne postoji način na koji možete predvideti kada će se to dogoditi ili prekidač koji treba da uključite odnosno isključite. Ova spontana strana veze je pravo ono što ne dozvoljava dublju platonsku vezu muškarca i žene.

10. Jednoj osobi je veoma lako da se zaljubi. Čak i ako druga osoba smatra da njihova veza treba biti čisto platonska.

11. Kada su muškarci i žene u platonskoj, prijateljskoj vezi, ako nisu slobodni, velike su šanse da će njihov partner ili bračni drug biti veoma ljubomoran na ovaj odnos te da će na put prijateljstva stati njihova zabrana da se prijatelji druže upravo iz bojazni da se ne jave romantični osećaji.

12. Ako se posvađate sa partnerom, veoma je verovatno da ćete pokušati da se osetite bolje tražeći utehu u prijatelju i ako je to muškarac umesto drugarice, to pružanje pažnje i pomoć u teškim trenucima može postati mnogo više od toga.

13. Jedno istraživanje iz 2012. godine pokazalo je da čak i prijateljstva koja su potvrđeno bila platonska, to zapravo nisu.

14. Činjenica je da će zauvek biti seksualne tenzije između polova. Tanka je linija između prijatelja koji postaju nešto više od toga i upravo su mnoge uspešne veze na taj način započele.

15. Sve u svemu, mnogo je pogrešno protumačenih signala i zbog činjenice sa se polovi potpuno razlikuju, veoma je teško protumačiti na pravi način jedno drugo i međusobna osećanja. Tada se stvari zaista zakomplikuju i to zna da iz temelja uzdrma prijateljstvo muškarca i žene.

Izvor: Herbeauty.co
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.