Lepi i negovani nokti na prirodan način

Da li i vi obraćate pažnju na tuđe ruke i nokte? (Foto: Oflifeandlacquer.com)
Da li i vi obraćate pažnju na tuđe ruke i nokte? (Foto: Oflifeandlacquer.com)

Nekad ruke i nokti mogu biti od presudnog značaja kada je prvi utisak u pitanju. Zamislite da idete na razgovor za posao sa nejednakim, iskrzanim, polunalakiranim noktima? Šta će pomisliti poslodavac, osim da ste neuredni? Sličan efekat žena ostavlja na muškarca kada idu na sastanak.

Uredni nokti, bilo kratki, dugački, nalakirani ili ne, su ogledalo vaše urednosti i vremena posvećenog samom sebi. Pored toga, nokti odaju često vaše zdravstveno stanje, mrlje na primer, nedostatak vitamina, postoje i gljivična oboljenja, a nadogradnje samo prikrivaju ili pogoršavaju neki problem sa noktima (pucanje, lomljivost, mekoća).

Međutim, uz pravilnu negu i prehranu možete imati lepe i negovane nokte.

Najčešći uzroci problema noktiju i potencijalna rešenja

problemi i resenja za nokte

Kako ubrzati rast noktiju

Kao što smo rekli, na noktima se često odražava stanje celog organizma pa je jasno da ekstremne dijete, hladnoća i nedostatak proteina negativno utiču na izgled i rast nokatne ploče.
Putem hrane redovno bi trebalo da unosite sumpor, gvožđe, cink, kalcijum i esencijalne masne kiseline, ali i vitamine A, E, C i D.
Vitamin D možete nadomestiti redovnom izlaganju suncu.
Vitamin C podstiče proizvodnju kolagena i čini kožu lepšom i čvršćom, a i utiče na brži rast noktiju. Vitamin C se nalazi u limunu, narandžama, paprici, dinji, jagodama, kiviju i td.

Pored toga, podstaknite cirkulaciju u rukama jer je dokazano da rad rukama i prstima poput sviranja, šivenja, gimnastike podstiče rast noktiju.

Zdravije lakiranje noktiju

– Povremeno napravite pautu od lakiranja

– Izbegavajte aceton, već koristite uljane skidače laka

– Kupujte “3 free” lakove koji ne sadrže sledeća 3 štetna sastojka: toulen (izaziva razne iritacije i vrlo je štetan ako ga ima u većim količinama), formaldehid (služi za polirani izgled nokta i daje čvrstoću, međutim, izaziva alergije i pojavu dermatitisa) i dibutil ftalat (povećava trajnost laka na noktima, ali negativno utiče na mnoge organe i metabolizam, a istraživanja u Koreji su pokazala da deca čije su majke bile više izložene ftalatima imaju manji IQ).

Negovane ruke – još lepši nokti

Pored negovanih noktiju, kao što smo rekli, bitne su i šake. Čuvajte ruke od agresivnih deterdženata, preparata, hladnoće i toplote. Tokom čišćenja obavezno koristite rukavice.

Ukoliko su ruke ipak bile izložene ovakvim sredstvima, potopite ih u posudu sa maslinovim uljem i limunom kako bi koža bila otpornija. Ako su vam ruke suve i osetljive, pre spavanja namažite maslinovo ulje i navucite pamučne rukavice da bi ulje delovo tokom noći.

Izvor: Alternativa-za-vas.com
1 Comment

Comments are closed