Grickate nokte? Evo kako da se rešite ove ružne navike!

Saveti koji će vam pomoći da prestanete sa ovom ružnom navikom (foto: maxcurehospitals.com)
Saveti koji će vam pomoći da prestanete sa ovom ružnom navikom (foto: maxcurehospitals.com)

Stalno nalazite izgovore zašto ne možete da prestanete da grickate nokte – stres, nerviranje, nemir, samo su neki od razloga.

Osim što izgledaju ružno, izgriženi nokti ostavljaju loš utisak o vama. Sigurno ste do sada, doduše bezuspešno, pokušavali da se okanete ove navike.

Ovih devet saveta će vam takođe pomoći da zauvek prestanete da grickate nokte.

1. Lakirajte nokte

Ako su vaši nokti sve vreme namazani lakom, manja je mogućnost da ćete doći u iskušenje da ih izgrizete do kože.  Odlučite se za tamnije boje ili boje koje više dolaze do izražaja, jer ne želite odmah da uništite sveže nalakirane nokte. Ako to učinite, usta će vam biti puna laka, a nedostaci istog na noktima biće mnogo primetniji.

2. Kada se lak skine sam ili ga vi skinete zubima, namažite nokte ponovno

Možda vam uskoro dosadi stalno lakiranje noktiju. Ako ste toliko uporni pa pojedete sav lak sa noktiju, odaberite boju koja najlošije izgleda kada je oguljena ili okrnuta (a to su uglavnom sve) i nalakirajte nokte ponovno čim vam se ukaže prilika. Lak skidajte acetonom koji sadrži i sredstvo za učvršćivanje.

3. Priuštite sebi manikir u salonu

To bi možda moglo pomoći jer stvari više cenimo kada ih skupo platimo. Sigurno će vam biti žao da uništite nokte koje ste platili 2.000 dinara?

4. Namažite trajni lak

Ako obični lak ne sprečava vaše zube, onda možete otići u kozmetički salon i staviti trajni lak ili gel na nokte. Malo ćete ih teže izgristi, a i biće vam žao zbog para koje ste potrošili. Plus, bićete zadivljeni kako vaše ruke izgledaju sa noktima i to će vas još više motivisati da prestanete da ih grickate.

5. Mažite ruke kremom

Kod problema grickanja noktiju često se javlja i problem grickanja zanoktica. Ta koža je često suva i zbog toga je mnogo lakše grickati zanoktice. Zato, češće namažite ruke kremom ili uljem. Na tržištu postoje kreme koje su 2 u 1, i za nokte i za ruke.

6. Oblikujte nokte turpijom

Izgriženi nokti često su neravni i puni nepravilnosti. Zato uvek uz sebe treba imati turpiju da biste to mogli ispraviti, ali to radite negde nasamo, ne baš za stolom punim ljudi.

7. Koristite učvršćivač za nokte

Kada napokon dočekate da vam nokti narastu preko vrha jagodica, prije lakiranja običnim lakom, namažite ih učvršćivačem za nokte.

8. Okupirajte ruke nekim poslom

Ako ste svesni u kojim sve trenucima grizete nokte, pokušajte da okupirate ruke nečim drugim. Na primer, ako nokte grickate dok telefonirate, pokušajte da crtkate nešto po papiru.

9. Postavite cilj

Postavite cilj da mesec dana ili određeno vreme pre neki važan događaj nećete grickati nokte. Ako u tome uspete, nagradite sebe ili neka vas neko iznenadi nekom sitnicom. Možda tako i dugoročno zaboravite na ovu ružnu naviku.

Izvor: Budiin.24sata.hr
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.