Kokosovo ulje smanjuje obim struka

kokos
Kokos (foto: Richard Elzey/Flickr.com)

Kokosovo ulje sadrži najmanje masnih kiselina od drugih jestivih ulja i masti, podstiče rad metabolizma, smanjuje salo na stomaku, redukuje ishranu i apetit i samim tim podstiče mršavljenje.

[tweetherder]Prednosti konzumiranja kokosovog ulja:[/tweetherder]

1. Sadrži trigliceride i kiseline koje podstiču rad metabolizma

Kokosovo ulje sadrži srednje masne kiseline za razliku od drugih masti, a pored toga direktno dolazi do jetre preko digestivnog trakta, pretvarajući kalorije u energiju ili ketonska tela.

Eksperimenti rađeni na miševima pokazuju da je težina onih kojima je davano kokosovo ulje bila za 20 odsto manja, a količina masti niža za 23 odsto.

2. Sagoreva kalorije

Kokosovo ulje brže sagoreva kalorije od maslinovog ulja ili drugih zdravih i hranljivih ulja i masti. U jednoj studiji, 15-30 grama (1 do 2 kašike) srednjeg lanca masti dnevno povećava potrošnju energije za 5 odsto, u ukupnom iznosu od oko 120 kalorija dnevno. Nekoliko drugih studija potvrđuju ove nalaze.

3. Redukuje apetit

Ukoliko telo troši više energije nego što je potrebno, masti se tope. Kokosovo ulje daje osećaj sitosti, odnosno brzo sagoreva masti i smanjuje apetit.

4. Topi masti, najviše na stomaku

U jednoj studiji, 40 žena su dobijale ili 30 grama (2 kašike) kokosovog ulja ili sojinog ulja, za 28 dana. One su upućene da unose manje kalorija i vežbaju svaki dan. Obe grupe su izgubile oko 2 kilograma. Međutim, grupa koja je konzumirala kokosovo ulje je izgubila na obimu u struku, dok je sojino ulje čak malo i doprinelo povećanju sala na stomaku. Ovim se smanjuje i rizik od dijebetesa, bolesti srca i hroničnih bolesti, generalno, ali se i povećava efekat metaboličkog zdravlja.

 

Šta još treba da znate?

Ipak ovo ne znači da od danas treba stalno da konzumirate kokosovo ulje. Trebalo bi da ovu namirnicu uvede u režim ishrane i u zdrav život kako bi postigli ove efekte. Do dve kašike ulja dnevno je sasvim dovoljno, pritom morate znati da kokosovo ulje sadrži devet kalorija po gramu. Dakle, kada uvede u ishranu kokosovo ulje dodajete i kalorije, pa bi trebalo zameniti neke namirnice kako bi uspostavili balans.

Izvor: realfarmacy.com

 

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.