Kafa je savršena za prirodnu negu kose i kože (foto: coffeerosexpress.com)
Kafa je savršena za prirodnu negu kose i kože (foto: coffeerosexpress.com)

Svi već znamo čarobne moći koje poseduje jedna šoljica kafe: dovoljan je samo jedan gutljaj da vas vrati u život. Srećom, ona pomaže i lepoti kose i kože. “Zrna kafe su bogata podsticajnim kofeinom i polifenolima, koji su moćni antioksidanti”, kaže Heidi Waldorf, dermatolog iz Njujorka. “Kada se koriste površinski, osvežavaju kožu, smanjuju nadutost i ublažavaju upaljenja na koži”. Evo [tweetherder]kako vam kafa može pomoći da budete što lepši[/tweetherder].

***Ukoliko ste propustili: Da li znate sve o prednostima kafe?

1. Piling

Piling tela kofeinom pomaže da se uklone jamice na koži privremenim ispumpavanjem masnih ćelija. Možete sami napraviti korisno sredstvo: Pomešajte 1 šolju samlevene kafe i pola šolje šećera, dodajte 1 šolju hidrirajućeg kokosovog uja i dobro promešajte. Smesu utljajte na mokru kožu prilikom tuširanja i kružnim pokretima tretirajte površinu kože. Isperite i osušite.

Kožu možete negovati pilingom od kafe (foto: connect.socialyte.co)
Kožu možete negovati pilingom od kafe (foto: connect.socialyte.co)

2. Maska za lice

Kafa pomaže da uklonite sloj isušene kože sa lica i date mu svežiji i sjajniji izgled. Maska koju sami možete napraviti: pola šolje samlevene kafe pomešajte sa pola šolje kakao praha. Dodajte 1 šolju obranog mleka i mešajte dok ne dobijete pastu. Dodajte i jednu kašiku meda kako bi se mešavina zgusnula. Namažite na oprano lice, ostavite da odstoji najmanje 15 minuta. Na kraju isperite toplom vodom.

Jednostavna i efikasna maska za lice od kafe (foto: Instagram)
Jednostavna i efikasna maska za lice od kafe (foto: Instagram)

3. Rast kose

Redovna nega kose kafom pomaže aktivaciju korena i stimuliše njen rast, pokazuju nedavna istraživanja Univerziteta Libe u Nemačkoj. Jednom nedeljno pomešajte šaku samlevene kafe sa malo regeneratora i nanesite na koren, nežno masirajući teme da bi se smesa što bolje primila. Ostavite da deluje 5 minuta i isperite.

4. Umirenje nakon sunčanja

Protivupalna svojstva iz kafe pomažu kod ublažavanja crvenila, a antioksidanti se bore protiv slobodnih radikala nastalih UV zračenjem. Istraživanja su pokazala da, ako se nanosi lokalno, kofein vas može zaštititi od raka kože na molekularnom nivou. Rastvorite šolju skuvane kaže sa hladnom vodom, njime natopite meku krpu i time utrljajte opekotine na licu i telu. Koža će se odmah ohladiti.

5. Balzam za podočnjake

Kofein upija tečnost koja izaziva nadutost ispod očiju i sprečava krvna zrnca da postanu podočnjaci. Za savršeni balzam koji možete koristiti svakog jutra dva pamučna tufera natopite u ohlađenu, skuvanu kafu. Ocedite ih, postavite na oči i odmorite se 10 minuta dok se sva tečnost ne upije.

Izvor: Health.com
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.