Farbanje kose u ovu boju povećava rizik od raka dojke

(foto: Pinterest)

Žene koje redovno farbaju kosu ili koriste hemikalije za ispravljanje kose, imaju veći rizik od raka dojke, otkrila je nova studija.

Studija je otkrila da su žene koje farbaju kosu u tamnije nijanse, povećavaju rizik od razvoja raka dojke za 51%, a žene sa svetlijom kosom, koje su koristile hemikalije za korekciju kose, povećale su rizik na 74%.

Međutim, istraživanje je pokazalo da 88% anketiranih crnki koristi hemijske relaksante dok to isto rade plavuše, ali u mnogo manjem procentu, svega 5 %. Istraživači Rutgers Univerziteta, proučavali su žene između 20 i 75 godina, više od polovine preživelo je rak dojke.

Vodeća autorka studije, epidemiolog Adana Lanos, objasnila je da njihovi nalazi ne ukazuju na to da će korišćenje boje za kosu, relaksanta ili oboje, pruzrokovati rak dojke kod žene.

“Realnost je da se redovno susrećemo sa raznim štetnim izlaganjima, nad kojim nemamo kontrolu”, izjavila je Adana i dodala da žene moraju biti opreznije prilikom odabira hemikalija koje koriste na svojim telima.

“Ono što mislim da je zaista važno je da moramo biti svesniji kada su toksične materije, a koje mi koristimo, svakodnevno.”

Prema Nacionalnom institutu za rak, procenjuje se da trećina žena starijih od 18 godina koristi neku vrstu farbe za kosu.

Farba sadrži više od 5.000 različitih hemikalija, a neki su prijavljeni kao kancerogeni.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.