Foto: Facebook
Foto: Facebook

Danijel Orner danas je uspešna spisateljica, glumica i instruktorka joge. U najveću trku njenog života – od karcinoma, do potpuno nove lepote, kako ona kaže, uložila je 10 godina, a danas istražuje kako su joj joga, veganstvo i autentično življenje pomogli da zaceli.

“Sa samo 15 godina obolela sam od raka kostiju, i provela čitavu deceniju po bolnicama. Lekari su mi govorili da ću morati da operišem pluća svake druge godine do kraja života. A sada, ne samo da nemam rak već skoro punih šest godina, već sam postala primer nekoga ko nije samo preživeo već i procvetao”, napisala je Danijel Orner na svojoj Fejsbuk stranici.

Petnaestogodišnja Danijel Orner, gimnazijalka koja se bavila “kros kantri” trčanjem (trčanje po raznolikom terenu, poput polja, šuma, uzbrdo, nizbrdo…) otkrila je 2000. godine, čudnu kvrgu na nozi. Pomislila je da mora da je u pitanju neka povreda s trčanja i otišla kod sportskog lekara. Dijagnoza je bila – rak kostiju.

“U tom momentu sam samo prešla s brige kada ću moći ponovo na trčanje na brigu o tome što imam rak kostiju”, rekla je ona u jednom intervjuu 2014. godine.

Iako se tumor smanjio usled hemoterapije, doktore je brinulo to što se on nalazi suviše blizu velikog krvnog suda. Malo nakon 16. rođendana, 2001. godine bila joj je urađena amputacija, a pet meseci kasnije izašla je iz bolnice uz pomoć ortopedske noge.

“Odlučila sam da ne gradim više svoj stari život”, rekla je ona.

Krenula je ponovo u školu i pokušala da se ponovo bavi trčanjem, ali nije joj prijalo jer se nije osećala potpuno stabilno s veštačkom nogom.

Pošto je prestala da trči, pozabavila se svojim drugim snom. Upisala je glumu i ona joj je izuzetno pomogla da povrati samopouzdanje, uprkos tome što ju je bolest i dalje pratila, zbog čega se osećala kao tempirana bomba.

“Pitala sam lekare šta da radim kod kuće kako bi mi bilo bolje, ali mi oni nikada nisu ništa preporučili. Što se njih tiče mogu slobodno da se izležavam uz slatkiše i sokove po čitav dan”, rekla je Danijel, koja je do 23. godine stalno posećivala lekare zbog raznih pregleda i operacija.

Kada je usled jednog od prepisanih tretmana pretrpela anafilaktički šok, odlučila je da se samostalno brine o svom zdravlju. Istraživala je anti-kancerogene dijete i bavila se onime što vezuje telo i um.

Počela je da se hrani isključivo povrćem, za ručak i večeru u većim porcijama, pila je zelene mešane sokove, i brzo postala vegan. Vežbala je jogu koja ne samo da joj je bila odličan trening, već i navika koja joj je u potpunosti promenila život. Sa 26, 2011. godine saznala je da je njena promena u načinu života urodila plodom, jer su nalazi pokazali da već dve godine uopšte ne boluje od raka.

“Inače, na prvom času joge sam jedva šta mogla, ali što sam više vežbala tako sam i došla do stadijuma kada mogu da modifikujem određene stvari i prilagodim ih svom telu, i tako budem u miru sa nečim što nikada pre nisam mogla da uradim.” Upoznala je učiteljicu joge En Karpenter tokom 2013. godine, i uz njenu pomoć svoju praksu podigla na viši nivo.

“Naučila me je da ne treba forsirati sebe u određene poze, već prilagoditi pozu sebi, bez obzira kako to izgledalo”, priča Danijel i dodaje da je bolje stvarno živeti, u realnosti kakva god da je, istinski, autentično, nego pretvarati se.

Danijel Orner, 2014. godine zdrava i uspešna, zadovoljna životom, spisateljica, glumica i jogina kaže kako se tek uz En Karpenter zapravo osmelila da uči druge. Vođena ovim mudrim rečima ona se osmelila, otišla po sertifikat, i počela da drži jogu. Ona je počela da snima inspiracione joga vežbe, pisala je o svojim iskustvima, pisala je i fiktivna dela i seriju memoara.

Danijel se takođe i dalje hrabro bori, a redovno piše na svom blogu “Feather and Ash: A Life of New Beginnings”. Inače, Danijel se udala za svog dečka iz srednje škole istog vikenda pošto su završili koledž. Kako bi spoznala pravu sebe, nakon pet godina braka donela je odluku da se razvede, i deklariše kao homoseksualka.

izvor: 24sata

 

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.