Kako da se rešiš nadutog stomaka?

Da li želiš ovako ravan stomak? Nije dovoljno samo da vežbaš nego i da se hraniš propisno.
Da li želiš ovako ravan stomak? Nije dovoljno samo da vežbaš nego i da se hraniš propisno.

Da li si i ti jedna od onih devojaka koje iako su mršave ili zgodne, a pritom i vežbaju, imaju uvek nadut stomak? Evo u čemu grešiš.

Isuviše začinjena hrana i preterana upotreba soli povećava koncentraciju natrijuma u tvom organizmu. Natrijum je poznat po tome da zadržava vodu u organizmu, a naročito na predelu stomaka. Zato izbegavaj hot-dogove, kobasice, čipsove, itd.

Iako je voda glavni uzrok nadimanja to nikako ne znači da treba da piješ manje tečnosti jer bi to dovelo do dehidracije. Najbolje rešenje je da vodu piješ pomalo, u malim gutljajima, a ne da odjednom popiješ čašu od dva decilitra vode. Takođe, neophodne fluide možeš uneti putem namirnica kao što su lubenica, celer, grejpfrut, ananas i krastavac.

Sa druge strane, na nadutost stomaka utiču namirnice koje izazivaju gasove, a to su pasulj, brokoli, crni luk, kao i gazirani sokovi, ali i alkohol. U ovu grupu namirnica spadaju i mlečni proizvodi (sir, jogurt, mleko, itd.).

Kako bi ubrzala svoj metabolizam neophodna su vlakna. Njih možeš uneti kroz upotrebu bobičastog voća, avokada, kivija i žitarica. Međutim, ono što treba da znaš je to da vlakna moraš da uvedeš postepeno u svoju ishranu jer ako naglo počneš da ih koristiš u obilnim količinama izazvaćeš još veći zatvor nego pre.

Savet: Tajna leži i u načinu na koji konzumiraš hranu. Jedi polako i dobro sažvaći svaki zalogaj kako bi se hrana svarila bez problema. Jedan od znakova nadimanja je i štucanje, a ono upravo nastaje brzim unosom hrane i nedovoljnim žvakanjem.

Izvor: shape.com

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.