Na čemu vam prijateljice najčešće zavide?

zavist

Svi  mi s vremena na vreme osetimo zavist ili ljubomoru, ma koliko želeli da verujemo da smo “iznad” toga.

Zavist je složen skup emocija koje potiču iz jedne vrlo jednostavne želje: želimo da imamo nešto za šta verujemo da neko drugi ima. Osećaj zavisti je naša reakcija na osobu koja je uspešna i poseduje veštine ili kvalitete koje mi želimo da posedujemo.

Međutim, kada se zavist pojavi među prijateljima, može doći do velike tenzije i čitavog niza neprijatnih situacija. Prijateljstvo se gradi na idejama poverenja i međusobne podrške pa potreba za “takmičenjem” ozbiljno izjeda temelj prijateljstva. Jako je teško (gotovo nemoguće) opustiti se i imati poverenja u prijatelja koji vam ne želi sve najbolje.

Psihoterapeuti tvrde da je osećaj zavisti posebno snažan između bliskih prijatelja, a sledećih šest “stavki” taj osećaj pokreću više i češće od bilo čega drugog:

Novac

Novac je bitan. On može “zagaditi” prijateljstvo ukoliko jedan prijatelj zarađuje ili ima pristup većim količinama novca dok drugi živi dan za danom ili jedva sastavlja kraj s krajem. Razlika u finansijskom rastu utiče na prijateljstvo tokom celog života. U zajednicama ili krugovima u kojima parovi imaju tendenciju i mogućnost da zarade dosta novca, socijalna poređenja mogu biti posebno česta i intenzivna.

Status ljubavne veze

Ako vam je pronalaženje romantičnog partnera glavni prioritet, osećaj zavisti može se javiti ako je vaša prijateljica u vezi, a vi niste. Osećaj je pojednako izražen i kod žena i kod muškaraca. Zavidna osoba obično se upušta u društveno poređenje što je najčešće recept za uništenje samopouzdanja. Zavidna osoba često postaje gotovo opsednuta pitanjima zbog čega njena/njegova prijateljica/prijatelj uvek ima nekoga, a ona/on ne: Da li je zato što je zgodnija/zgodniji? Zato što ima bolji posao? Zato što je zabavnija/zabavniji; i tako u nedogled!

Deca

Ovo može biti posebno opasan “okidač” zavisti kod žena u drugoj polovini dvadesetih godina i u tridesetima, neretko čak i u četrdesetim godinama života. Posebno je izražena kod žena koje imaju problema sa trudnoćom odnosno plodnošću (tipičan primer: jedna žena bezuspešno prolazi kroz tretmane veštačke oplodnje već nekoliko godina dok njena prijateljica ima jedno dete i drugo je “na putu”. Prvoj ženi je drago zbog njene prijateljice, ali bi i sama želela da konačno postane srećna majka dečaka ili devojčice).

Fizička privlačnost

Ovaj okidač zavisti najčešće se javlja tokom ranih zrelih godina, naročito u dvadesetima i tridesetima, mada privlačnost najčešće dostiže svoj vrhunac tokom adolescencije. Tokom tih perioda, muškarci i žene stavljaju akcenat na fizičku privlačnost u mnogo većoj meri nego što je to slučaj u kasnijim razdobljima života. Pojedinci koji pate od niskog nivoa samopouzdanja često na sebi primećuju nedostatke koji zapravo i ne postoje, te imaju tendenciju da zavide svojim atraktivnim prijateljima.

Telesna težina

Ako se nikada niste borili sa viškom kilograma, onda verovatno i ne možete shvatiti koliko gojaznost može uticati na samopouzdanje pojedinca. Dok neki gojazni muškarci i žene ne dozvoljavaju da njihova telesna težina utiče na njihovo samopoštovanje, većina drugih gojaznih pojedinaca ima osećaj da višak kilograma ima negativan uticaj na njihov svakodnevni život. Za pojedince koji se osećaju loše zbog svoje telesne težine druženje sa vitkim osobama može izazvati osećaj zavisti.

Poslovni uspeh

Muškarci i žene obično ne zavide na profesionalnom uspehu svojim prijateljima – do osećaja zavisti može doći ukoliko taj uspešni prijatelj zarađuje mnogo više novca od njih. Ipak, do ozbiljne zavisti može doći ukoliko se prijatelj bavi istom profesijom i u tome je mnogo uspešniji od vas. Sva zanimanja su “na udaru” – od čistačice do direktora!

Foto: slumpedover.com

Izvor: psychologytoday.com

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.