Svaki režim u kom ne možete da poštujete ova pravila nije dobar za vas
Svaki režim u kom ne možete da poštujete ova pravila nije dobar za vas

Da li ste na dijeti po ko zna koji put u životu? I scenario je uvek isti. Izgubite željeni broj kilograma, ali se ubrzo vratite na staro čim prestanete da se držite tog strogog režima. Ili, jednostavno, niste ni stigli do tzv. jo-jo efekta jer, i pored pridržavanja propisanih obroka, kilogrami jednostavno neće da se skinu. Ovih 10 pravila će vam pokazati u čemu grešite.

  1. Mršavite polako. Iako vam se čini da niste postigli dobre rezultete ako izgubite svega 1 kilogram sedmično, nemojte da vas to zavara. Pre svega, to je 5 kilograma mesečno, a na polugodišnjem nivou bi to značilo 30kg manje! Osim toga, ako skinete više od jednog kilograma nedeljno to znači da ste osim vode i masnoće izgubili i mišićno tkivo, što vam nije u interesu.
  2. Izbacite šećer iz ishrane, ali ne i mast. Mast je odgovorna za osećaj sitosti koji je preko potreban za dobro zdravlje.
  3. Nikad ne preskačite doručak. Prvi obrok u vašem danu treba da sadrži proteine, dobre masti i zdrave ugljene hidrate. Spremite, na primer, sebi jaja i pojedite ih uz integralni hleb ili zobenu kašu sa bobicama ili usitnjenim semenkama po želji.
  4. Ne preskačite obroke. Preporučljivije je da imate 5-6 manjih obroka u toku dana nego dva obilna.
  5. Promenite stav prema mršanju. Morate da shvatite da ne postoji magična pilula od koje će istopiti kilogrami ili sprava koja će vaše salo pretvoriti u mišiće dok vi ležite.
  6. Uzimajte proteine. Ključ za smanjenje kilograma leži u nižem nivou šećera u krvi. Isto ćete postići redovnim uzimanjem proteina uz kalorije, obzirom da oni drže šećere pod kontrolom u organizmu.
  7. Vaša ishrana mora da bude raznovrsna. Oslanjanje na samo jedan tip namirnica je porazan po vaš organizam.
  8. Ne brojte kalorije. Iako je uvrežen mit o korisnosti ove metode, praksa, ali i nauka, su dokazali suprotno.
  9. Aktivirajte se fizički. Bez toga nema kvalitetnog mršanja.
  10. Zaobilazite gotovu hranu. Ona je prepuna hemijskih dodataka koje ne želite u svom organizmu.
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.