Kako će izgledati naša budućnost? (foto: Caltec)
Kako će izgledati naša budućnost? (foto: Caltec)

Naučno fantastični romani i filmovi SF žanra se pretežno bave tematikom života na zemlji u periodu koji će uslediti za pola veka ili čak ceo milenijum. Međutim, nas zanima kako će izgledati naš stvarni život u narednoj deceniji ako se uzme u obzir realni napredak nauke.

Biotehnologija, koja predstavlja primenu bioloških aktivnosti za dobijanje nekog proizvoda ili ostvarivanje nekog procesa, a čiji je najpoznatiji segment kloniranje, će napredovati u smeru zamene amputiranih ljudskih organa biomehaničkim. Da biste se uverili koliko je biotehnologija već napredovala na ovom polju pogledajte snimak na kom mladić bez ruke svojim umom upravlja biomehaničkom rukom.

Osim toga, u narednih 10 godina će istraživanja na polju DNK uznapredovati do te mere da će većina genetsko naslednih bolesti biti iskorenjena, a moguće je da će manipulisanje genima dovesti i do izlečenja autizma, shizofrenije, a u daljim eksperimentima će se raditi na produžavanju prosečnog životnog veka i odlaganju starosti.

Što se tiče arhitekture Dubai već prednjači u impozantnim poduhvatima ove vrste. Trenutno je u planu izgradnja zgrade koja će stalno biti u pokretu. Svaki sprat će se pomerati brzinom od 6 metara po minutu (jer bi brži pokreti izazivali vrtoglavicu posetilaca) čime će biti omogućena konstantna promena eksterijera. Ovo čudo arhitekture će biti omogućeno turbinama koje će biti ugrađene između spratova, a ono što je najepohalnije u celoj zamisli je to što će njih pokretati snaga vetra koja će ujedno proizvoditi energiju i za zgrade u okolini. Zamislite kolika je to samo ušteda u električnoj energiji!

Dubai

Nema potrebe trošiti reči na neverovatan napredak tehnologije u proteklih 10 godina, a nema ni naznaka da će razvitak biti samo još veći u narednom periodu. Prognoze kažu da kompjuteri neće izaći iz upotrebe, ali miševi i tastature svakako hoće. Na isti način na koji je moguće upravljati biomehaničkim delovima tela, o čemu je bilo više reči iznad u tekstu, isto tako ćemo koristiti i kompjutere koji će registrovati talase koje šalje naš mozak.

Informacije o svetu oko sebe ćemo dobijati bez pretrage veba. Biće dovoljno, na primer, samo da stanemo ispred nekog umetničkog dela ili građevine, pa da dobijemo podatke o tome.

Mogućnosti poslovanja preko interneta će beležiti sve veći rast, a rad iz sopstvenog dnevnog boravka će biti svakodnevnica sve većeg broja ljudi.

(foto: Obassi2011)
(foto: Obassi2011)

Do 2025. godine će verovatno najveći broj stanovnika zemaljske kugle voziti automobile na električni pogon, što će fosilna goriva učiniti delom daleke prošlosti. Ipak, automobili na solarni pogon će morati da sačekaju na opšteprihvaćenost još jednu deceniju. Sa druge strane, solarne ćelije koje su već zaživele širom sveta će biti mnogo manje i mnogo efikasnije, što će i te kako rešiti propratne probleme koji se javljaju u proizvodnji električne energije.

Solarna celija

Predviđanja mnogih naučnika s početka veka da ćemo u 3. deceniji imati takve robote koji će nam biti sluge su se pokazala kao neosnovana. Ipak, razvoj robota je mnogo veći nego što je dobar deo čovečanstva upoznat sa tim. Kratak pregled ovog klipa sa robotom-psom će vam dati samo mali uvid u napredak u ovoj oblasti.

I na kraju, ono što vas, drage dame, najviše zanima. Odeća. Ne, nećemo se upuštati u raspravu o modnim stilovima koji će preovladavati 2025, ali ćemo reći koju reč o materijalima koji će se koristiti. Nanofiber, koji je definitivno vlakno budućnosti, će učiniti odeću udobnijom i trajnijom. Pored toga, sasvim je moguće da će preovladati materijali koji su vodootporni do te mere da će biti moguće potopiti haljinu u vodu i izvaditi je nakon 2 meseca potpuno suvu.

(foto: Wallstreetdaily)
(foto: Wallstreetdaily)

Neka vas sve ovo ne buni i ne brine. Pa, da li biste poverovali nekome da vam je pre 10 ili 20 godina rekao da ćete moći u svakom momentu da se vidite sa sestrom koja živi na drugom kontinentu, da pregledate njene fotografije sa letovanja samo nekoliko sekundi po nastanku ili da će celokupno znanje sveta biti nadohvat ruke u vašem računaru umesto odlaska u biblioteku i listanja obimnih enciklopedija?

Izvor: Lifehack.org

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.