6 namirnica koje dokazano popravljaju raspoloženje

hrana
(foto: Favim)

Da li ste znali da namirnice koje često konzumirate mogu imati veliki uticaj na vaše raspoloženje?

Predstavljamo vam spisak namirnica koje provereno popravljaju raspoloženje!

Orašasto voće

 Osim što je orašasto voće mnogo bolja opcija za grickanje od čipsa jer je zdravija i ne goji, sadrži i melatonin. On će pomoći da bolje spavate i smanjite rizik od srčanih bolesti i dijabetesa.

Tamna čokolada

Postoje naučni dokazi koji potvrđuju teoriju da čokolada ljude čini srećnijim. Samo 40 grama tamne čokolade dnevno za dve nedelje će, zahvaljujući velikim količinama antioksidanata koji se nalaze u čokoladi, drastično smanjiti dejstvo kortizola, hormona stresa. Ipak, ne preterujte, jer se u 40 grama čokolade nalazi 235 kalorija.

čokolada
(foto: Favim)

Kokos

Ovo tropsko voće sadrži visok nivo triglicerida koji će vam osigurati dobro raspoloženje. Pored toga, ove masti i pozitivno utiču na zdravlje mozga. Ipak, nije kokos zdrav u svakom obliku, poslastice i kokosovo mleko se baš ne preporučuju.

Jaja

Jaja su izuzetno zdrava i trebalo ih da ih jedete nekoliko puta nedeljno. Osim što su prepuna proteina, sadrže i puno vitamina D koji pomaže da se izgradi imunutet. Međutim, vitamin D pomaže da budete raspoloženiji, kao i da lakše izgubite kilograme.

jaja
(foto: Favim)

Masna riba

Konzumacija masne ribe, poput lososa, tune, sardine i pastrmke je osnova za dobijanje veoma važnih omega 3 masti, koje su povezane sa lučenjem dopamina i serotonina.

Zeleni i crni čaj

Istraživanje magazina The Journal of Nutrition otkriva da će konzumiranje crnog ili zelenog čaja, koji sadrže određenu dozu kofeina i amino kiseline tianina, povećati budnost i rad mozga, ali i raspoloženje. U kombinaciji sa kofeinom ova vrsta napitka izrazito popravlja fokus, a preporučuje se da dnevno pijete oko 240 mililitara čaja.

čaj
(foto: Favim)
1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.