BC PlayUK

Festival novog britanskog filma “PlayUK” biće održan od 16. do 19. februara, a u Kulturnom centru Beograda okupiće se veliki broj gostiju iz Britanije koji će učestvovati u delu programa namenjenom profesionalcima u oblasti filma i audio-vizuelne umetnosti.

Pomenuti deo programa se realizuje u saradnji sa Srpskom filmskom asocijacijom i Filmskim centrom Srbije, sa ciljem da se inicira i produbi saradnja između profesionalaca iz Srbije, regiona i Velike Britanije.

Među gostima biće producenti Majk Dauni, Karolin Kuper Čarls, Mia Bejs, Katrin Alen, menadžer međunarodnog plasmana filmova za “Bankside films” Jana Georgijeva, reditelj Metju Džons (Čovek iz Movaksa), kao i nekoliko producenata i digitalnih preduzetnika koji već rade na projektima u Srbiji.

Dauni je upoznat sa prilikama u regionu, jer je sarađivao sa rediteljima Srđanom Dragojevićem i Miroslavom Momčilovićem i između ostalog bio koproducent filma Parada koju je nedavno Britanski filmski institut uvrstio u 10 najznačajnijih filmova sa Balkana.

Karolin Kuper Čarls govoriće o svom iskustvu u Velikoj Britaniji i radu na filmu Incident, a Mia Bejs je jedna od najzanimljivijih britanskih producentkinja poslednjih godina i stoji iza filma Lilting, nominovanog za nagradu Bafta, i ostvarenja Six Shooter, nagrađenog Oskarom.

Jana Georgijeva radi za jednu od vodećih svetskih kompanija za prodaju i finansiranje nezavisnih produkcija i svojim kolegama će predstaviti poslednje svetske trendove u toj oblasti.

Treći dan susreta profesionalaca biće posvećen uticaju novih tehnologija na film i tada će govoriti Katrin Alen, koja je pažnju privukla kao producent dokumentarnog filma u formatu VR (virtuelna stvarnost) za Bi-Bi-Si, a za istu kuću ona je producirala i prvi VR tok-šou.

Prateći trendove velikih svetskih festivala, “PlayUK” će u saradnji sa “VRHSolutions” 18. i 19. februara publici predstaviti i nekoliko VR iskustava, a organizatori objašnjavaju da je reč o novoj umetničkoj disciplini koja se u značajnoj meri oslanja na film i filmsku poetiku, a koristi nova tehnološka dostignuća te na taj način postaje jedna od najdinamičnijih i najprivlačnijih oblasti za mnoge umetnike.

Beogradska publika će imati jedinstvenu priliku da se upozna sa VR iskustvom koji je sastavni deo filma Beleške o slepilu, a ujedno biće predstavljeni i Sanjarenje sa Kjubrikom, Bez čarvljanja, Uskršnji ustanak i Skriveni gradovi.

Britanski savet najavljuje i radionicu za scenariste koju će voditi Pol Frejzer, autor scenarija za filmove A Room for Romeo Brass, “24/7”, Heartlands, Somers Town.

“PlayUK” održaće se istovremeno u Beogradu, Podgorici, Prizrenu, Sarajevu, Skoplju i Tirani i obuhvatiće premijere 10 igranih i dokumentarnih filmova aktuelne britanske produkcije.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.