zadnjica

Liči na koru od pomorandže, ružan je, tvrdoglav i uočljiv. Nalazi se na nogama, guzi, stomaku, nadlakticama… Pogađate o čemu je reč?

Naravno, u pitanju je vaš najgori neprijatelj… Celulit!

Ovih pet pravila treba da znate kako biste upoznali svog neprijatelja i – pobedili ga!

Mast ima ritam

Svaka ćelija, pa čak i masna, ima sopstveni bioritam. Tako se masnoće iz tela oslobađaju ujutru (što se zove lipoza), a nakupljaju uveče (što zovemo lipogeneza).

“Samo sveobuhvatna briga o sebi može ostaviti trajne rezultate kada je mršavljenje u pitanju. I kada je reč o ishrani, vežbanju, čak i o masaži, važe isti hronobiološki zakoni, pa pravi trenutak igra odlučujuću ulogu: akcija sprečavanja nakupljanja masti mora da usledi kad se ćelija prirodno rešava masnoće”, tvrdi dr Lafonten, direktor istraživanja na institutu za medicinska istraživanja Inserm.

Ukoliko ste propustili: Sagorite masnoće i rešite se celulita – uz ovaj moćni recept!

Doručak i večera

Ako želimo da se zdravo hranimo bez debljanja, treba da poštujemo ravnotežu punjenja i pražnjenja masnih ćelija koju reguliše insulin.

Insulin je ključan za proces nakupljanja rezervi masti. Ujutru je najjednostavnije izbaciti masti iz ćelija. Možemo, dakle, sebi da priuštimo slatko/masni energetski doručak. U prvoj polovini dana trebalo bi da apsorbujemo 70 do 80% dnevnog energetskog unosa. Uveče se pokreću mehanizmi intenzivnijeg nakupljanja masnoća, pa obrok ne sme biti preobilan.

Ukoliko ste propustili: Napravite piling protiv celulita od 3 sastojka

Sport

Cirkulacija se poboljšava ponavljanjem pritiska na petu. Najbolji sport za borbu protiv celulita je džoging. Možete ga zameniti hodanjem kako biste sačuvali zglobove. Redovno se bavite bilo kakvom fizičkom aktivnošću, ako je moguće dva do tri puta nedeljno, i minimum 40 minuta bez prekida.

Ukoliko ste propustili: Ishranom poboljšajte izgled svoje zadnjice!

Šta i kako jesti?

Uravnotežena ishrana je važna, kao i način na koji jedemo. Zlatno pravilo: tri do pet obroka dnevno u isto vreme. Izbegavajte stresne situacije tokom uzimanja obroka, jedite polako i dobro žvaćite hranu. Jedite u određeno vreme. Izbacite “jako vruće” i “jako hladno” jer mogu iritirati probavni trakt. Izbegavajte hranu koja nadima (npr. zelje, blitva…).

Ukoliko ste propustili: Mitovi i činjenice o celulitu

Masaža je ključ?

Masaža, tvrde kineziterapeuti, utiče na uspešnost borbe protiv infiltriranog celulita. Masaža deluje na drenažu i stimulisanje mikrocirkulacije i oslobađa od stresa koji izaziva skladištenje masnoća i zadržavanje vode. Uz masažu trebalo bi piti minimum litar vode na dan.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.