3 načina da ispraviš kosu – bez prese

(foto: weheartit)

Ispravljanje kose, kao i njeno kovrdžanje, obično podrazumeva korišćenje nekog izvora toplote.

Kako bismo ukrotili i izravnali neposlušnu kosu najčešće koristimo presu za kosu koja, ako je često koristite može itekako da ošteti vašu kosu.

Feniranje u frizerskom salonu nije ništa manje štetna opcija. Vreo vazduh četka koja je obično pravljena od plastike i sintetičke dlake imaju gotovo isti efekat kao presa.

Zato je najbolje da kosu ostavite onakvom kakvu ju je majka priroda dala ili da probate sa alternativnim metodama ispravljanja koje ne podrazumevaju jak izvor toplote. Pogledajte neke od najbezbednijih i probajte ih još danas.

1. Hladno “feniranje”

Operite kosu na uobičajen način. Koristite šampon za ravnu kosu i nanesite nešto više balzama i ostavite da duže deluje na kosi. Sam balzam će učiniti da vam se kosa malo ispravi. Nakon toga nežno posušite kosu peškirom. Nemojte je trljati jer se tako čupa i oštećuje, već je smao umotajte u peškir i ostavite da peškir upije vlagu.

Nanesite serum za ispravljanje kose, ukoliko ga imate. Oni vam mogu biti od pomoći. Ako nemate ovaj serum možete koristiti balzam koji se ne ispira ili neki drugi leave-in proizvod za kosu.

Upalite fen na najhladniji vazduh i počnite da sušite kosu deo po deo. Sušenje će duže trajati, ali ćete sigurno dobiti željeni efekat. Na suvu kosu takođe možete naneti serum protiv kovrdžanja. Napomena: Hladno feniranje koristite samo leti!

2. Vikleri

Koliko god zvučalo kontradiktorno, vikleri su odličan način da ispravite kosu!

Operite kosu na način koji smo naveli u prethodnom uputstvu. Kada ste blago prosušili kosu navijte je pramen po pramen na viklere – što veći to bolji! Uvijajte kosu prema unutra (ka temenu). Obratite pažnju da kosa bude vlažna tokom celog procesa. Ukoliko se nek ideo osušio pokvasite ga.

Na svaki pramen, dok je još umotan u vikler nanesite penu za kosu. Držite viklere na kosi sve dok se ne osuši. Ukoliko želite da ubrzate proces, možete iskoristiti fen, ali namestite ga na što nižu temperaturu. Na kraju skinite viklere i dobro išćešljajte kosu.

3. Keratinsko ispravljanje kose

Keratinski tretman, poznat i pod nazivom brazilsko feniranje, je tretman za regeneraciju suve i ispucale kose, koji osim svojih negujućih svojstava poseduje još jedno koje je mnogim ženama posebno drago – ovaj tretman se može koristiti i za trajno ispravljanje vaše kose.

Za ovaj tretman je potrebno izdvojiti od 2 do 4 sata, zavisno od dužine i gustine vaše kose. Nakon pranja kose i njenog delimičinog sušenja, frizer će na vašu kosu naneti keratin. Ovaj postupak je vrlo sličan nanošenje farbe za kosu. Zavisno od vrste keratina sa kojim se obavlja ovaj tretman, možda će biti potrebno da keratin na kosi „odstoji“ neko vreme, dok se kod pojedinih vrsta keratina odmah nakon njegovog nanošenja može preći na feniranje kose. Ukoliko za cilj imate i ispravljanje kose, frizer će nakon feniranja vašu kosu i ispeglati.

Nakon keratinskog tretmana, vaša kosa će biti savršeno glatka i sjajna najmanje tri meseca, dok se uz pravilnu negu efekti tretmana mogu produžiti i do devet meseci.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.