Deca manekeni: Šta se krije iza sjaja modne industrije?

Deca su sve više zastupljena u reklamnim kapanjama velikih brendova (foto: maartenvis.nl)
Deca su sve više zastupljena u reklamnim kapanjama velikih brendova (foto: maartenvis.nl)

Katalozi i sponzorisane vesti. Televizijske reklame i kampanje za poznate brendove. Svi znaju da se u modelingu okreće veliki novac. Ali ono što ljudi ne znaju uvek je to da i deca modeli uzimaju podjednako velike svote za ove poslove.

Ovaj vid modelinga zastupljen je naročito u Australiji. Novinari DailyMaila razgovarali su sa predstavnicima najveće dečije modne agencije u toj zemlji Munchkins Talent Agency, o tome kako izgleda život dece manekena, koja zarađuju i do 5.000 australijskih dolara dnevno.

Deca od najranijeg doba ulaze u svet modelinga (foto: Munchkins Menagment)
Deca od najranijeg doba ulaze u svet modelinga (foto: Munchkins Menagment)

“Ako razmišljate da svoje dete uvedete u svet modelinga, najpre je najvažnije dobro se raspitati”, savetuje Jennifer Grey, kasting menadžerka. “Budite sigurni da ste sakupili sve informcije pre nego što dođete u agenciju i obavezno se postarajte da to bude agencija na dobrom glasu”, dodaje ona. Kada dođete tamo lepo se raspitajte o svemu kako kasnije ne bi došlo do nekih problema.

Gospođa Grey kaže da najuspešnija deca manekeni nisu i oni koji najbolje izgledaju. “To su zapravo deca koja se lepo ponašaju, koja slede upustva, i čiji roditelji ili staratelji razumeju pravila modne industrije, odnosno koja vole ono što rade”. I drugi agenti se slažu da šarmantna deca, lepo vaspitana i ona sa stavom mnogo bolje prolaze u modelingu od dece klasične lepote, jer su odgovornija i voljnija za rad, a i lakše podnose neuspehe koji su i te kako česti u modnoj industriji.

(foto: Munchkins Menagment)
(foto: Munchkins Menagment)

Agencija Munchkins Talent ima prosečno od osam do desetoro dece u svakoj kategoriji u svom katalogu, i to znači da dobro poznaju decu sa kojom rade. A kategorije u kojima deca mogu raditi su najrazličitije. Od bilborda, televizijskih reklama, TV serija, filmova, radija, sinhronizacije i mjuzikla, oni obezbeđuju posao deci, koji po rečima Greyeve, može biti veoma unosan. “Za štampana izdanja deca zarađuju od 95 do 130 dolara na sat, u zavisnosti od budžeta klijenta”, kaže ona. “Na vrhu su deca koja su najbolja i koja zarađuju u zavisnosti od toga koliko se dugo i za šta koristi njihov lik. Što je veći rang upotrebe fotografije, to je veća i zarada”.

Da bi dete zaradilo 5.000 dolara za dan posla, mora da odradi neku veliku kampanju. “To su najčešće TV reklame. Ali to nije nešto što se radi svakodnevno i rezervisano je samo za velike klijente, sa velikim bužetom i velikim ‘reachom'”, dodaje menadžerka agencije.

(foto: Munchkins Menagment)
(foto: Munchkins Menagment)

U septembru se u Sindneju održava Dečija nedelja mode i uveliko se održavaju kastinzi za stotine malih manekena koji će prošetai pistom i Greyeva ima savet za sve male modele i njihove roditelje. “Ovo je divna industrija, i zato dajemo sve od sebe. Ali veoma je važno da i roditelji imaju podjenako razmevanje i ne očekuju previše kada dovedu dete na kasting”, kaže na kraju ona.

Izvor: Dailymail.co.uk
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Your email address will not be published.