Ima li neko maramice?
Ima li neko maramice?

Muškarci su poznati kao jači pol, čemu se feministkinje oštro protive i imaju neke veoma jake argumente za svoje tvrdnje. Ipak, nepobitna je činjenica da žene mnogo lakše i češće puste suzu nego pripadnici muškog tabora, ali za sve je kriva priroda.

Kanadski istraživači su sproveli eksperiment u kom su pokazivali iste fotografije ženama i muškarcima i testirali kako oni reaguju na iste stimulanse bilo da su oni pozitivni ili negativni. Pokazalo se da pripadnice nežnijeg pola (khm!) mnogo burnije reaguju na uznemirujuće prizore, kao i da što prizor postaje intenzivniji mnogo drastičnija postaje razlika između lučenja estrogena nego testosterona.

Sa naučne strane gledano, za sve je kriva povezanost između dmPFC-a i amigdale, odnosno delova mozga koji kontrolišu naše ponašanje u društvenim situacijama i upozoravaju nas na stres. Ova povezanost je, jednostavno, bolje razvijena u muškom mozgu što dalje utiče na manju osetljivost, poručuje dr Stéphane Potvin sa instituta Universitaire en Santé Mentale.

Ipak, ma koliko žene svoju osetljivost videle kao slabost ona ima i svoje dobre strane. Tačno je da su sklonije depresivnim stanjima i da bi nekad bilo dobro odložiti suze, ali upravo iz tog razloga što se žene svojih emocija reše kroz plač, a muškarci uglavnom ne, one ređe obolevaju od raznoraznih bolesti unutrašnjih organa jer su svoj stres ispoljile umesto da su ga vratile nazad u telo.

Izvor: Shape.com
1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.