Zašto muškarci postoje? Nauka daje odgovor!

muškarci-seks
(foto: flickr.com/LyndaSanchez)

Postojanje muškog pola je normalno, ali i neobjašnjivo sa naučnog stanovišta, budući da je seksualna reprodukcija verovatno jedan od najkomplikovanijih načina razmnožavanja, tvrde naučnici sa Universitiy of Eastern Anglia.

 

Oni su uz pomoć eksperimenta sa insektima pokušali da dođu do saznanja zašto je evolucija favorizovala seksualnu reprodukciju umesto jednopolnog aseksualnog razmnožavanja koje bi naizgled trebalo da bude znatno jednostavnije i delotvornije.

“Skoro sve višećelijske životinje i biljke nastaju kao rezultat seksa, ali njegovo postojanje nije lako objasniti. Štaviše, seks je teret koji kao rezultat nudi ograničen proizvod sposoban za kreiranje života – ženske jedinke. Iz toga sledi pitanje zašto priroda troši energiju na proizvodnju muških jedinki?”,zapitao se autor studije, profesor Matt Gage.

Naučnike je interesovalo zašto je darvinistička selekcija favorizovala komplikovan način reprodukcije. Aseksualna reprodukcija proizvela bi jedinke koje su 100% sposobne za dalje razmnožavanje, dok seksualna to svojstvo prenosi samo na ženske jedinke.

Naučnici su u testu, čiji su rezultati objavljeni u magazinu Nature, koristili bube brašnare kroz 50 generacija tokom deset godina. Otkriveno je da se u slučaju uklanjanja seksualne selekcije ili takmičenja mužjaka za ženke kojim se simulira aseksualna reprodukcija dešava pad otpora na bolesti, što je rezultiralo nestankom populacije u samo deset generacija. S druge strane, insekti kojima je “dozvoljeno” takmičenje unutar populacije od 90 mužjaka i 10 ženki postale su tokom godina otpornije na bolesti.

“Seksualna selekcija je dobar filter za odabir dobrog genetičkog materijala koji jača zdravlje populacije. Naše istraživanje podržava upravo tu ideju – seks je najbolji način za zadržavanje dobrih genetskih karakteristika u budućim generacijama”, tvrdi Gage.

Ukratko, komplikovani način reprodukcije evolucija je favorizovala upravo zbog većih šansi za preživljavanje genetski jačih jedinki.

Izvor: washingtonpost.com

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.