Lekcije o sreći: Šta svaka mlada žena mora znati

devojka (2)
Saveti za sreću (foto: Vladimir Pustovit/Flickr.com)

[tweetherder]Srećne žene su sve ređa “pojava” u prethodnih nekoliko decenija[/tweetherder] – do ovog zaključka su došli naučnici, autori studije iz 2009. godine pod nazivom The Paradox of Declining Female Happiness.

Moramo se zapitati šta mlade žene smatraju srećom? Ko su im uzori?

Predstavljamo vam savete Paule Davis – Laack, eksperta na polju life – coachinga, koji će usmeriti mlade žene da pronađu svoju sreću i budu zadovoljne, kako na poslovnom, tako i na emotivnom planu.

Ne morate biti najbolje u svemu

Mnoge mlade žene teško se uklapaju u poslovno okruženje i teško prihvataju činjenicu da ne moraju biti najbolje u svemu. Žene sebi često zadaju visoke ciljeve – da na fakultetu imaju visok prosek, da imaju dobar posao, da imaju uspešne veze, da budu dobre majke. Ali, morate biti svesne da niko ne može biti dobar u svemu – i što je najvažnije, to od vas niko i ne očekuje. Iako ste bili dobar student, to ne znači da ćete odmah biti uspešan radnik. Morate shvatiti da se kroz celi život uči, a da ste vi kao mlada osoba tek nakon završenog fakulteta zakoračili u novu obrazovnu ustanovu koja se zove ŽIVOT.

Sreća se ne kupuje

Kupovinom stvari nećete kupiti sreću. Mnoge stvari koje želite su skupe, i kada izdvojite novac za njih ne osećate neko zadovoljstvo. Zašto? Odgovor je jednostavan, sve ono što vas istinski zadovoljava je ustvari besplatno, kao npr. ljubav, smeh i posao.

*** Ukoliko ste propustili: Želite da budete srećni? Evo u šta bi trebalo da uložite svoj novac!

Fokusirajte se na produktivnost

Vrlo je važno da ramišljate o efikasnosti i neprestano se preispitujete koliko ste efikasni, odnosno produktivni. Jer ukoliko jeste, možete uticati na svoj život. Nemojte se predavati nakon neuspeha, jer u životu je veoma bitno ustati nakon svakog “pada”.

Prihvatite (dobre) rizike

Izađite iz senke, i prihvatite rizik. Istraživanja su dokazala da muškarci imaju više samopuzdanja od žena, koje često podcenjuju svoje sposobnosti. Žene od malena hvale ako su “dobre i pametne”, a muškarce ako se “jako potrude”. Iz ovog razloga, žene i ne žele da se trude, je i pre borbe osude sebe na poraz. Ukoliko ste od onih koji imaju potrebu da se stalno dokazuju ljudima, u svemu ste perfekcionista i svima udovoljavate, onda ćete brzo “sagoreti” na poslu. Jer sve to vas koči na putu ka vašoj sreći i zadovoljstvu.

  • Šta će ljudi reći/misliti o meni?
  • Moram biti savršena.
  • Moram da postignem više.
  • Sve ja to mogu sama.

Ukoliko često razmišljate na neki od navedenih načina, onda zastanite i zapitajte se šta je ono što vi radite dobro, i samo mislite o tome.

Niko nije savršen

Sada ste već odrasle i vreme je da shvatite da savršenstvo ne postoji. Na vašu ličnost, želja da budete savršeni deluje destruktivno. Sklonost ka perfekcionizmu uništava kreativnost. Stručnjaci čak povezuju perfekcionizam sa depresijom, zavisnošću, anksioznosti, paralizom života i propuštanjem prilika. Strah od neuspeha, očekivanja drugih, grešaka i poraza, ne dopušta vam da da imate život u kom vlada zdrava konkurencija.

U redu je biti ranjiv

Ako ste ranjivi, nemojte se truditi da tu osobinu “ugušite”.

Jedna haiku pesma kaže: “Bolje je biti savitljiv i mekan nego krut, jer onaj ko se savija ne može se polomiti.”

 

Izvor: psychologytoday.com

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.