Zašto je zdravo spavati u potpunom mraku?

Pre pojave moderne tehnologije smo na raspolaganju imali samo dva osnovna izvora svetlosti – Sunce i Mesec. Sunce nam je pomagalo da vidimo tokom dana, a Mesec nas je uspavljivao tokom noći.

Danas smo se jako udaljili od prirode i izlažemo se svetlu čak i tokom večeri. Veštačko svetlo može negativno uticati na zdravlje celog tela, a istraživanja su pokazala da čak i blago veštačko svetlo tokom spavanja može oštetiti mozak, prenose mediji u regionu

Veštačko svetlo povećava nivo hormona stresa tokom noći, a učestalo izlaganje takvom svetlu tokom spavanja povećava rizik od nastanka hronične upale, inzulinske otpornosti i bolesti kardiovaskularnog sistema.

Spavanje uz veštačko svetlo može prouzrokovati nesanicu i hormonalnu neravnotežu. Melatonin je hormon neophodan za opuštanje i spavanje, a veštačko svetlo narušava oslobađanje melatonina. Melatonin je taj koji snižava nivo krvnog pritiska, glukoze i telesne temperature.

Oslobađanje melatonina se dramatično smanjuje uz prisutnost svetla. Naučnici su ustanovili da osobe koje spavaju uz veštačko svetlo imaju za 50 odsto manje melatonina u telu. Upravo iz tog razloga preporučuju da spavate u svežoj, prozračenoj i mračnoj sobi.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.