Spavanje u trudnoći: Izaberite najbolji položaj za vas i vašu bebu

Mnoge žene imaju problem sa spavanjem u trudnoći (foto: canu.org.me)
Mnoge žene imaju problem sa spavanjem u trudnoći (foto: canu.org.me)

Pronaći udoban položaj za spavanje tokom noći ponekad je veoma teško, ali čini se da je to nemoguća misija u trudnoći.

Stomak postaje veći, bole vas leđa na kraju dana i ostajete bez daha, a srce vam ubrzano lupa. I umesto da se odmorite i naspavate, noći provodite okrećući se u krevetu tražeći najbolji položaj.

Svaka trudnica ima položaj koji joj najviše odgovara, ali postoje saveti kako da vam spavanje sa stomakom bude udobnije.

SOS

Spavanje na boku (foto: Herbeauty.co)
Spavanje na boku (foto: Herbeauty.co)

Ovo je položaj koji praktikuje najviše žena. On zapravo označava spavanje na boku, a preporučljivije je spavanje na levoj strani. Ovaj položaj omogućava protok krvi i nutijenata do stomaka. Bubrezi takođe bolje radi ako spavate na levoj strani i rešavate se tečnosti iz organizma te vam ruke i noge neće biti otečene ujutru.

Uz pomoć jastuka

 (foto: Herbeauty.co)
(foto: Herbeauty.co)

Nabavite tvrdi jastuk koji će podići položaj glave. To će smanjiti pritisak na dijafragmu i pomoći da udobnije spavate. Jastuk možete postaviti i ispod stomaka ili nogu da bi pružili potporu stomaku.

Savijena kolena

 (foto: Herbeauty.co)
(foto: Herbeauty.co)

Kada legnete na bok, savijte malo kolena. Ovo će pružiti dodanu potporu mišićima oko kukova, a ova poza takođe pomaže i kičmi i sprečava bolove u leđima.

Polusedeći položaj

 (foto: Herbeauty.co)
(foto: Herbeauty.co)

Ako ne možete da zaspite u krevetu, pokušajte da spavate u poludećem položaju na sofi ili udobnoj fotelji. Doktori se slažu da ovaj položaj nije štetan, ali ne mogu ga svi praktikovati. Pomognite se jastucima ako će vam biti udobnije.

Izbegavajte spavanje na leđima

 (foto: Herbeauty.co)
(foto: Herbeauty.co)

Ako ste u drugom tromesečju, nije preporučljivo spavanje na leđima. Tako se kičma neće pravilno odmoriti, a ovaj položaj sprečava dotok krvi do placente. Takođe, mučnine su češće u ovoj pozi. Ali tokom noći ne možemo kontrolisati položaj spavanja, te ako se proudite na leđima, polagano se okrenite na bok i nastavite sa spavanjem.

Ne spavajte na stomaku

 (foto: Herbeauty.co)
(foto: Herbeauty.co)

Tokom poslednjih nedelja trudnoće, praktično je nemoguće ležati na stomaku jer je prevelik i grudi vas verovatno veoma bole. Od ove poze ćete takođe teže disati i povećati pritisak na matericu i nikako vam neće biti udobno da spavate u tom položaju.

Vidite da izbor položaja u krevetu tokom trudnoće nije veliki, ali ne očajavajte. Pronaći ćete onaj koji vama najviše odgovara. Najbitnije je na kraju da vi i plod imate dovoljno odmora tokom ovog perioda, a kada dođe beba nedostajaće vam ti dragoceni trenuci sna. Zato uživajte dok možete.

Izvor: Herbeauty.co
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.