Zakon humanosti: Supermarketi u Francuskoj višak hrane doniraju u humanitarne svrhe!

hrana
Bravo za Francuze! (foto: epSos .de/Flickr.com)

Francuski parlament je jednoglasno izglasao zakon po kojem će veliki supermarketi morati da viškove hrane doniraju u humanitarne svrhe, umesto da je uništavaju hemijskim procesima, kakva je dosad bila praksa.

Ovo je jedna od retkih odluka koje je francuska vlada donela jednoglasno na sednici prošlog četvrtka, piše The Guardian.

“Skandalozno je videti koliko se jestive hrane baca u kante za smeće i uništava u supermarketima”, obrazložio je član socijalističke stranke, Guillaume Garot, koji je i predložio ovakvu meru.

Ovakav potez naišao je odobravanje različitih organizacija za zaštitu okoline, dobrotvornih i prehrambenih organizacija, čiji aktivisti pozivaju na donošenje sličnih zakona širom sveta. Na godišnjem nivou, baci se hrana u vrednosti od oko 20 milijardi evra.

Prema ovoe zakonu, supermarketi će morati da preduzmu određene mere kako bi se sprečilo bacanje hrane, pa će tako biti prisiljeni da doniraju neprodatu, ali jestivu hrane u humanitarne svrhe ili kao hranu za životinje. Neupotrebljiva hrana će biti donirana za kompostiranje. Supermarketi čija je površina veća od 400 kvadratnih metara  će morati da potpišu ugovore sa humanitarnim ustanovama o doniranju viška robnih zaliha.

Koliko je ova odluka dobra i vredna hvale pokazuje činjenica da Francuzi godišnje bacaju 20 do 30kg hrane po osobi, što se procenjuje na svotu od 12 do 20 milijardi evra godišnje. Ovom merom, francuska vlada želi da smanji taj iznos za 50% do kraja 2025. godine.

Izvor: telegram.hr

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.