Vreme je za promenu: Svakodnevne navike koje vas čine starijim

Promenite navike i zaustavite preveremeno starenje kože (foto: gazeta.pl)
Promenite navike i zaustavite preveremeno starenje kože (foto: gazeta.pl)

Da li vam se čini da izgledate starije nego što zaista jeste? Osim genetike, mnogi drugi faktori utiču na vaš fizički izgled.

Ovo je 10 navika koje morate promeniti kako bi bez pomoći botoksa ili plastiče hirurgije izgledali mlađe. Zapamtite da nije kasno da počnete da se menjate, tako da je sada pravo vreme za ove male promene.

1. Nepravilna ishrana

(foto: pixabay )
(foto: pixabay )

Kako bi sprečili bore neophodno je konzumirati omega-3 masti koje održavaju elastičnost kože i čine je glatkom. Ishrana koja podrazumeva dobre masti sprečava prerano starenje kože.

2. Izbegavajte sokove na slamčicu

(foto: pixabay)
(foto: pixabay)

Dok pijete tečnost na cevčicu usne vam moraju biti napućene što uzrukuje nastanak bora oko usana. Isto se odnosi i na pušenje. Pokušajte da pijete direktno iz čaše, a ako ste već pušač, dajte sve od sebe da prekinete sa tim porokom.

3. Spavanje na strani

(foto: pixabay)
(foto: pixabay)

Ako spavate na jednoj strani, lice će vam tokom noći biti priljubljeno uz jastuk čime se povećava stvaranje bora na obrazima i bradi. Stručnjaci predlažu da spavate na leđima kako bi održali mladalački izgled duže, i bili sveži i odmorni.

4. Nepravilno držanje

(foto: unsplash)
(foto: unsplash)

Loš položaj tela utiče na nepravilan razvoj kičme, te se stvara napetost u mišićima i kostima. To dovodi do bola i povijenosti koja može izazvati i trajna oštećenja.

5. Korišćenje kreme za sunčanje samo leti

(foto:freejpg)
(foto:freejpg)

Prevelika izloženost UV zracima je jedan od najvećih uzroka prevremenog starenja kože. Kao bi se zaštitili od štetnih sunčevih zraka važno je koristiti kremu sa zaštitinim faktorom tokom cele godine.

6. Prevelika izloženost toploti

(foto: pixabay)
(foto: pixabay)

Veštačka grejna tela u vašem domu isušuju vazduh, a to ima takođe loš uticaj i na vašu kosu i kožu. Zato je potrebno da temperatura u prostorijama ne bude previsoka kako ne bi ubrzali pojavu bora na koži.

7. Odreknite se šećera

(foto: pixabay)
(foto: pixabay)

Svi znamo da je šećer štatan po naše zdravlje. i nekad je potrebno malo ugoditi sebi i uživati u slatkoj poslastici. Ali pokušajte da, kada je god to moguće, ne koristite beli prepađeni šećer.

8. Previše televizije

(foto: unsplash)
(foto: unsplash)

Jedno istraživanje je pokazalo da svaki sat koji provedete gledajući televiziju, smanjuje vaš životni vek za 22 minuta. Zato stručnjaci predlažu da dok sedite na kauču ili za stolom na svakih pola sata ustanete i prošetate.

9. Manjak sna

(foto: unsplash)
(foto: unsplash)

Odraslim osobama potrebno je najmanje sedam sati sna. Ako ste neispavani, ne samo da ćete izgledati umorno, već ćete i skratiti život sebi. Preporučljivo je ranije ići na spavanje kako bi nadoknadili manjak i mentalne i fizičke snage.

10. Stres usled neorganizovanosti

(foto: pixabay)
(foto: pixabay)

Nekoliko istraživanja potvrdilo je da hronični stres izaziva oštećenje ćelija, koje ubrzavaju proces starenja. Nemojte se pretrpavati poslom, ostavljati poslove koje možete obaviti odmah za sutra i pokašavati kasnije da sve nadoknadite.

Izvor: Brightside.me

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.