OPREZ: Kako da razlikujete originalan mejkap od kopija?

Fejk šminka vam može upropastiti lice (foto: beautyholicsanonymous.com)
Fejk šminka vam može upropastiti lice (foto: beautyholicsanonymous.com)

Nije tajna da se vrhunski kozmetički proizvodi često kopiraju. Ali kupovinom ovih jeftinih kopija ne samo da se osećate prevareno i nasamareno, već možete naneti i ozbiljnu štetu svom zdravlju.

Kako bi izbegli nepotrebno nerviranje, donosimo vam neke korisne savete koji će vam pomoći kada sledeći put kupujete šminku i kozmetičke proizvode.

Kupujte samo u proverenim drogerijama i parfimerijama

(foto: pixabay.com)
(foto: pixabay.com)

Iako vam se ovaj savet čini očiglednim, vrlo je važno pridržavati ga se.

Možda ćete se iznenaditi, ali ponekad i neke poznatije prodavnice prodaju fejk kozmetiku. Kako bi sprečili njihovu kupovinu, najpre na sajtu proizvođača proverite u kojim radnjama sigurno možete kupiti njihove proizvode.

Takođe, kozmetika renomiranih brendova često je veoma skupa, a neki lanci parfimerija znaju da dosta snize cene. Ipak, malo je verovatno da ćete vrhunske proizvode kupiti po vrlo niskim cenama, te to može biti jedan od znakova da su lažni. Međutim, visoka cena ne garantuje uvek i visok kvalitet, tako da možete od prodavca zahtevati da vam pokaže sertifikat. Ako li odbiju, slobodno nemojte kod njih kupovati kozmetiku.

Obratite pažnju na pakovanje

 

(foto: hippopotamuslee.com)
(foto: hippopotamuslee.com)

Neki falsifikovani kozmetički proizvodi izgledaju gotovo identično originalu. Male razlike često je veoma teško uočiti. Jedan od načina da se uverite je da posetite sajt proizvođača i tamo uporedite dva pakovanja istog proizvoda.

Čak i najmanje neslaganje, u fontu, obliku i veličini brojeva i slova je znak kopiranog proizvoda. A ako kupujete u parfimeriji, obratite pažnju i na težinu pakovanja jer ćete tako najlakše proceniti kvalitet pakovanja.

Proverite bar kod, serijske brojeve i informacije proizvođača

(foto: kosmetista.ru)
(foto: kosmetista.ru)

Ako je proizvod falsifikovan, onda prve dve do tri cifre bar koda ne odgovaraju zemlji porekla navedenoj na samom pakovanju. Takođe, veoma često nedostaje serijski broj. Pre svake kupovine, proverite da i se ovaj na pakovanju poklapa sa kodom na samom proizvodu. Originalni kozmetički proizvodi takođe na sebi imaju naved sastav, a neki čak i na više jezika. Ako pakovanje sadrži vrlo malo podataka o samom proizvodu, onda nije autentičan.

Proverite nijanse proizvoda

(foto: olalovessparkles.blogspot.com)
(foto: olalovessparkles.blogspot.com)

Lažne senke za oči, rumenila, karmini i puderi proizvode se u nijansama kojih nema kod originalnih proizvoda. Izbegavajte ovu fejk šminku i na sjatu proizvođača se informišite o nijanskama i bojama koje su u njihovoj ponudi.

Obratite pažnju na miris i konzistenciju proizvoda

(foto: stephaniebrink.me)
(foto: stephaniebrink.me)

Autentična kozmetika nema nikakve čudne materije ili šljokice u sebi, naročito ako su mat proizvodi u pitanju. Kremasta kozmetika ne treba da se odvaja i sarži nikakve primese. Fejk karmini uglavnom deluju manje atraktivno i imaju nesavršenosti po sebi. Dizajnerska maskara uvek ima blag, prijatan miris, a ukoliko proizvod miriše jako ili čudno, onda definitivno nije original.

Proverite sunđere i četkice

(foto: maliberrymakeup.com)
(foto: maliberrymakeup.com)

Čak i ako je pakovanje veoma slično originalu, verovatno ćete lažni proizvod prepoznati po kvalitetu četkica i sunđera. Različite su veličine, oblika i boje, i mnogo lošijeg kvaliteta nego original.

Isprobajte proizvod pre kupovine

(foto: peachypinksisters.blogspot.com)
(foto: peachypinksisters.blogspot.com)

Nemojte oklevati da ospobate neki proizvod u parfimeriji pre nego li ga kupite. Zapamtite: vrhunska kozmetika ne treba da se razmazuje ili skida se tokom dana. Original karmin uvek ostaje jednako ravnomerno na usnama kao  i kada je nanet, a nakon nanošeja originalne maskare ne stvaraju se grudvice na trepavicama.

Izvor: Brightside.me
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.