Usporite starenje: 6 navika za lice BEZ BORA

Jednostavnim navikama sprečite prevremeno starenje kože i nastanak bora (foto: healthtap.com)
Jednostavnim navikama sprečite prevremeno starenje kože i nastanak bora (foto: healthtap.com)

Mnogo faktora izaziva bore na vašem licu, i na neke od njih, nažalost, ne možemo uticati. 

Starenje nije moguće potpuno zaustaviti, ali je moguće makar malo ga usporiti zdravom ishranom, korišćenjem kreme za sunčanje, unosom dovoljne količine vode…Postoje i neke neobične stvari za srečavanje nastanka bora, za koje možda niste znali.

1. Spavanje na leđima

Kada su u pitanju nepravilnosti na licu, najbolji način da se izborite sa njima je spavanje na leđima, dok najgori način svakako podrazumeva spavanje s licem na jastuku, ali i na boku, gde neželjene bore nastaju na strani na kojoj ste spavali. Drugim rečima, gravitacija počinje da radi svoje dok spavamo.

2. Čokolada

Pre nego se obradujete, moramo vam otkriti da se ovde radi o tamnoj čokoladi. Naime, antioksidansi koji se prirodno nalaze u kakau, imaju iznenađujućih prednosti za vašu kožu, jer mogu pomoći proizvodnju kolagena u koži, koji u principu i sprečava bore.

3. Ređe pranje lica

Ovo zvuči prilično kontradiktorno od saveta koje smo navikle da čujemo, ali previše čišćenja kože uklanja njenu prirodnu vlažnost i ulja, koji pomažu u zaštiti protiv bora.

4. Nošenje naočara za sunce i šešira

Jednostavno je: čkiljenje može izazvati prekomernu kontrakciju mišića lica, što uzrokuje bore. Sunčane naočare sa pravom zaštitom pomažu u blokiranju UV zraka, štiteći ne samo vaš vid, već i kožu. S druge strane, isto važi i za šešir, koji takođe štiti vaše lice od štetnih uticaja sunca.

5. Riba

Masne ribe poput tune, lososa i sardela, sadrže omega-3 masne kiseline, koje su ključne za zdravlje naše kože. Ove masne kiseline odgovorne su za zdravlje ćelijske membrane, a membrana je upravo ono što utiče na sposobnost ćelija da zadržavaju vodu. Snažna prepreka tako vodi do mekše i sjajnije lepše kože bez bora.

6. Smanjenje unosa šećera

Šećer je jedan od najčešćih uzroka mnogih kožnih problema, o kom vodimo računa manje nego što bi trebalo. Višak šećera u našem krvotoku veže se za kolagen, koji onda ne deluje kako bi trebalo, što dovodi do prevremenog starenja kože lica i bora.

Izvor: Index.hr
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.