pH vrednost kože: Ovo treba da znate!

Kristali limunske kiseline pod mikroskopom (Foto: www.seaofinguenity.blogspot.com)
Kristali limunske kiseline pod mikroskopom (Foto: www.seaofinguenity.blogspot.com)

“Anger is an acid that can do more harm to the vessel in which it is stored than to anything on which it is poured.” – Mark Twain

“Ljutnja je kiselina koja više može da naudi sudu u kom se nalazi nego da bilo šta uradi tamo gde je prosuta.” – Mark Tven

Šta je pH vrednost?

pH (Potential of Hydrogen) vrednost kože je podatak koji nam govori koliko je površina naše kože kisela odnosno bazna. Skala merenja je u opsegu od 0 do 14, gde 7 predstavlja neutralnu sredinu (voda), niže vrednosti od 7 označavaju da je sredina kisela, a više vrednosti da je sredina bazna (alkalna).

Obično svi znaju za vrednost 5,5 koju bi trebalo da poseduje naša koža fiziološki. Zašto baš 5,5?

5,5 – ovaj broj označava blago kiselu sredinu i koža bi trebalo da  ima pH vrednost u opsegu  između 5 i 5,5. Proučavanjem velikog broja slučajeva i merenjem ustanovljeno je da u visokom procentu (čak 50%) pH vrednost pada ispod 5 ili raste iznad 5,5.

Šta utiče na promenu pH vrednosti?

Koža čija je pH vrednost nešto ispod 5 izgleda zdravije i lepše po subjektivnim procenama ispitanika, dok sa naučnog stanovišta takva vrednost deluje povoljno na fiziološku kožnu floru koja je veoma važna u zaštiti kože. Bakterije koje normalno naseljavaju našu kožu  sprečavaju razvoj patogenih bakterija.

Bakterije se normalno razvijaju i vole atmosferu koja je vlažna, pH neutralna (7) sa temperaturom od 37C. Otuda je naša koža kisela i normalna temperatura tela ispod 37.

Kisela površina kože omogućava normalno funkcionisanje brojnih enzima, vitamina A, utiče na sastav masnoće u epidermisu, jednom rečju utiče na to da je naša koža zdrava i da izgleda lepo.

Kozmetički proizvodi,a naročito sapuni remete pH vrednost kože. Sapuni koji su alkalni (bazni) po svojoj priorodi uklanjaju višak masnoće sa kože i isušuju je, pH vrednost suve kože je povećana.

Istraživanja su pokazala da u Evropi, čak i čista voda iz vodovoda čija je pH vrednost oko 8, remeti pH vrednost kože i povećava je na 6. Nakon šest sati od, na primer, umivanja, pH kože se vraća na svoju normalnu vrednost.

Kako starimo koža nam postaje baznija i njena pH vrednost raste.

AHA kiseline koje se koriste u kozmetičkim preparatima, retinol ili retinska kiselina, ako se ne upotrebljavaju na pravi način i odgovorno, a pre svega umereno mogu  da naruše pH vrednost kože i tako poremete njenu osnovnu zaštitnu funkciju. Koža je pre svega barijera koja sprečava da gubimo vlagu i sprečava strane nepoželjne materije i otrove da prodru unutar kože.

S jedne strane veoma kisele supstance (AHA, retinol), a s druge strane veoma bazne supstance (sapuni) na isti način štete koži i to tako što je isušuju uklanjanjem površinskog sloja masti i slabe njenu zaštitnu ulogu.

Ako je pH vrednost pomerena blago prema alkalnim vrednostima, to pogoduje razvoju bakterija koje uzrokuju stvaranje akni, atopijskog dermatitisa i sl., čak i kada su to bakterije koje u normalnim uslovima naseljavaju našu kožu i nisu uopšte štetne.

Kolika treba da bude pH vrednost kreme koju koristite?

S jedne strane potrebno je da vam krema prija, a s druge strane potrebno je održavanje kiselog omotača na koži radi očuvanja njene lepote i pre svega svih funkcija koje obavlja. Kreme uvek prvo testirajte, a naročito ako imate osetljivu kožu. Lagano i prolazno peckanje može da znači naprosto da vam ne odgovara pH vrednost kreme.

[tweetherder]pH vrednost kozmetičkog proizvoda bi trebalo da se kreće u opsegu od 4,2 do 6,2. [/tweetherder]Pojedine aktivne komponente ili konzervansi da bi bili aktivni zahtevaju određeni pH opseg (često uzan) konačnog proizvoda. Pa tako vitamin A (retinol) u proizvodima za podmlađivanje zahteva kiselu sredinu, takođe i AHA kiseline, urea za hidrataciju i druge.

Potrebno je testirati proizvode i koristiti one koji dužom upotrebom ne remete pH kože. Takođe ispituje se i uloga probiotika i prebiotika u održavanju normalnog sastava kožne flore.

Verovatno će u budućnosti biti obavezno da na deklaracijama stoji pH vrednost kreme. Danas to nalazimo jedino na komercijalnim pakovanjima vode za piće zajedno sa mineralnim sastavom.

Kako to za korisnika ne bi bio samo još jedan podatak koji stoji na kutiji (koju priznajte bacate odmah) potrebno je na odgovarajući način informisati klijenta o značenju pH vrednosti. Već sada postoje profesionalni uređaji koji mogu da izmere pH vrednost kože. Taj podatak može biti važan u izboru odgovarajuće kreme, kozmetičkog tretmana ili lečenju kožnog oboljenja.

Izvori: ncbi.nlm.nih.gov;
Handbook of cosmetic science and technology, third edition, 2009.
Tamara Gerić

Glavni hemijsko-inženjerski alhemičar u Estar bottegi, naučnik i umetnik u duši, zavisnik od knjiga, umetnosti, čitanja i edukacije, majka, žena, ćerka, sestra, prijatelj…

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.